Domazet: Upuštanje u rizične odluke oko povećanja plaća bez poreskih reformi

Povodom inicijative Udruženja poslodavaca FBiH o izmjenama zakona, koji bi, po njihovim navodima, doveo do povećanja plata reagovao je ekonomski stručnjak i profesor Anto Domazet.

“Zastupnici u Federalnom parlamentu bi uskoro trebali da raspravljaju o prijedlogu Udruženja poslodavaca FBiH da se omogući rast plaća do 400 KM samo uz opterećenje od 11% za penzijsko osiguranje.

Nobelovac Stiglitz rekao je da svaki poreski sistem mora zadovoljiti tri ključna kriterija. Prvo, biti funkcionalan, da ostvari svrhu koja zadovoljava tri ključne društvene grupe: domaćinstva, poduzetnike i država. Drugo, da bude socijalno pravedan, tj. da oni koji imaju daju više, a oni koji nemaju plaćaju manje poreza. Treće, da je sistem provodiv i da neće izazvati poremećaje u funkcioniranju ekonomije, socijalne sfere, državnih institucija i javnih prihoda.

Ponuđeni prijedlog ne ostvaruje nijedan od ovih kriterija.

Ima samo jedan ispravan način u nastojanjima da se povećaju plaće radnicima kroz poreska rasterećenja plaća: bez odlaganja pristupite donošenju novog Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima u F BiH i Zakona o minimalnoj plaći u F BiH. Njima treba smanjiti doprinose na plaće, podići nivo neoporezivog dohotka, podići iznos minimalne plaće i omogućiti da se uz ista izdvajanja iz dohotka za bruto plaće povećaju neto plaće zaposlenih. I to po automatizmu obracuna starog na novi sistem oporezivanja.

Kroz proširenje poreske osnovice (oporezivanja dividendi, kapitalnih dobitaka, dobitaka iz igara na sreću) i progresivno oporezivanje visokih dohodaka treba osigurati da reforme poreza i doprinosa budu neutralne, odnosno osiguraju nepromjenjeni nivo prihoda za penzije, zdravstvo i podršku nezaposlenim.

Usvajanje palijativnog prijedloga za povećanje plaća od 400 KM samo je nova improvizacija sa nesagledivim rizicima i posljedicama.

Navest ću samo tri razloga protiv prijedloga Udruženja poslodavaca F BiH koji bi trebalo da imate u vidu kada odlučujete o tom, naizgled primamljivog prijedogu.

Prvo, poslodavci u F BiH poboljšavaju svoj položaj u raspodjeli bruto domaćeg proizvoda tako da imaju mogućnosti da vode aktivnu politiku plaća i da kroz nju rješavaju akutni problem na tržištu rada, a to je niska ponuda radne snage. Postoje dokazi (vidjeti grafikon u dnu, izvor FZS, 2023.) da kapital poboljšava svoje mjesto u raspodjeli BDP, da rad pogoršava svoje mjesto, a da je država stabilna sa svojim udjelom u BDP u periodu 2010-2022. Poduzetnici su sa svojom dobiti imali udio u BDP u 2022. godini od 27%, a 2010 su imali 15,7%. Radnici su 2022. učestvovali u BDP sa svojim zaradama 45%, a 2010. sa 51%. Pa koga tu treba pomagati?

Predloženom mjerom se uskraćuje dohodak države za penzije, zdravstvo i nezaposlenost da bi se povećao radnicima, a kapital je pošteđen, kao da je on ugrožen i ne može učiniti ono što treba – povećati plaće radnika.

Drugo, svaka privremena mjera je za ozbiljne kreatore poreskog sistema neprihvatljiva jer ju je teško mijenjati nakon što se poslodavci i sindikati na nju adaptiraju.

Treće, usvajanjem ove privremene mjere lomi se i fiskalni i makroekonomski sistem i u neizvjesnost dovode javne financije ugrožavajući čitavu ulogu države u javnim poslovima, ekonomskoj i socijalnoj sferi.

Zato, federalni zastupnici, oprezno, zasucite rukave i počnite rad na tri nova zakona iz uvoda ovog teksta. Tako ćete na najbolji način pomoći i radnicima i poduzetnicima i državi (sami sebi)”, naveo je Domazet.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.