Sarajevo

Dom naroda Parlamenta FBiH dao saglasnost za nastavak aktivnosti na izgradnji Bloka 7 TE "Tuzla" i Bloka 1 TE "Banovići"

Doma naroda prihvatio Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla i Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW.

Slika

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta su na sjednici u Sarajevu prihvatili Informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla i Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju TE Banovići, Bloka 1-300 MW.

Dom naroda dao je saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za izgradnju Bloka 1 TE "Banovići" u pretkvalifikacionoj fazi i predložene aktivnosti iz druge faze pretkvalifikacija za prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda kao i ostalih predloženih aktivnosti, a konačan izbor strateškog partnera bit će obavljen tek nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je obavezana da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Također, Dom naroda dao je saglasnost na predloženi izbor konzorcija China Gezhouba group Co Ltd. CGGC – Lider i Guandong Electric Power Design Institute – GEDI za preferiranog ponuđača za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 TE "Tuzla".

I u slučaju TE "Tuzla" Vlada FBiH se obavezuje da informiše o aktivnostima vezanim za projekte i da blagovremeno dostavi na razmatranje Parlamentu odgovarajuće dokumente i akte, uključujući i ugovore, radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu s važećim zakonima.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica ranije je izjavio da će nakon dobijanja saglasnosti biti pokrenuti pregovori s krajnjim ponuđačem s kojim očekuje da će imati potpisane ugovore u naredna dva mjeseca.
Izgradnja Bloka 7-450 MW u TE Tuzla, koštala bi, ističe Grabovica, oko 1,5 milijardi KM.

Naglasio je da je jedini preostali ponuđač za ovaj projekt kineski konzorcij China Gezhouba group Co Ltd. CGGC – Lider i Guandong Electric Power Design Institute – GEDI, a riječ je o kompaniji koja je u 40 godina koliko postoji izgradila oko 140 sličnih blokova. Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EPBiH i 85 posto kredita EXIM Bank of China, po najpovoljnijem kreditnom modelu Preferencial Buyer’s Credit.

Izgrađeni Blok 7 TE Tuzla bio bi u 100 postotnom vlasništvu JP Elektroprivreda BiH, koja bi imala i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Trenutno je za izgradnju Bloka 1 TE Banovići, snage 300 MW, prijavljeno 11 ponuđača, od čega je osam iz Kine. Vrijednost investicije je oko milijardu KM.

Blok 1 bio bi u 100 postotnom vlasništvu RMU Banovići, koji bi imao i 100 postotno pravo na snagu i električnu energiju Bloka.

Također, Dom naroda usvojio je i Privremene smjernice elektroenergetske politike Federacije BiH sa Odlukom o utvrđivanju Privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve učesnike u elektroenergetskom sektoru.

Datum nastavka današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH bit će poznat naknadno.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.