Zakon o PDV-u gasi firme

Dokle će se bh. privrednici zaduživati da bi platili PDV?

Ko ne želi snažnu privredu i privrednike u Bosni i Hercegovini pitaju se privrednici koji se već godinama bore za ambijent koji će im osigurati uspješno poslovanje, stoji u saopćenju Instituta za razvoj mladih KULT.

Privrednici su opterećeni brojnim porezima i parafiskalnim nametima, a svaka inicijativa ka poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH nailazi na brojne prepreke.

Oko 30.000 privrednika, koji podržavaju inicijativu za izmjene Zakona o PDV-u, još uvijek čeka očitovanje Vijeća ministara, Uprave za indirektno oporezivanje i Upravnog odbora UIO o izmjeni Zakona, nakon što im je poslaničko pitanje o inicijativi Instituta za razvoj mladih KULT predložio i u parlamentarne klupe prenio Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zašto ponovo izostaju reakcije vlasti, svih onih koji su izabrani da bi radili za mlade, privrednike, penzionere i sve građane i građanke ove zemlje?

Prije nego što je poslanik Saša Magazinović, prepoznao važnost inicijative i uputio je na pomenute adrese, Institut je inicijativu poslao na razmatranje Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali su bilo kakva reakcija i odgovor izostali. Inicijativom se traže izmjene Zakona koje se odnose na uvođenje sistema plaćanja PDV-a od privrednika državi tek kada on naplati fakturu koju je izdao svom kupcu, a ne samo po izdavanju te fakture.

Na ovaj način želi se pomoći malim privrednicima, a ne velikim korporacijama i preduzećima koji su među najvećim dužnicima po osnovu plaćanja PDV-a državi. Zbog trenutnog Zakona mali privrednici primorani su kreditno se zaduživati da bi platili PDV, a upravo su zbog ovakvog zakona i brojnih nameta koji opterećuju njihovo poslovanje primorani gasiti preduzeća i poslove.

Kome trebaju ovakvi zakoni i načini poslovanja u zemlji u kojoj imamo više od pola miliona nezaposlenih, iz koje odlaze hiljade mladih, hvalifikovana radna snaga i cijele porodice?
Inicijativa ne predlaže eksperimentalna rješenja, već sistem obračuna PDV-a po naplaćenim računima, koji je u primjeni u 22 zemlje članice EU, a primjenjuju ga i susjedne zemlje Srbija i Hrvatska.

Zato pozivamo predstavnike vlasti na svim nivoima da daju podršku inicijativi za izmjenu Zakona o PDV-u i na taj način pomognu privrednicima, kreiraju nova radna mjesta i u Bosni i Hercegovini postave temelje za izgradnju ambijenta uspješnog poslovanja.

Pozivamo ih da podrže inicijativu koja će zasigurno doprinijeti poboljšanju cjelokupnog poslovnog ambijenta u BiH, a samim tim i mladima vratiti vjeru da u ovoj zemlji mogu sebi osigurati zaposlenje. Bolji poslovni ambijent zasigurno bi mladima mogao biti jedan od osnovnih motiva da odustanu od masovnih odlazaka iz zemlje.

Institut za razvoj mladih KULT je inicijativu za izmjene Zakona o PDV-u pokrenuo u martu 2016. godine, podržan takozvanom Mrežom za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta, koju čine predstavnici institucija vlasti, privrede, nevladinog, akademskog i medijskog sektora.