Dokle će Načelnik Općine Tešanj tolerisati nestatutaran rad mjesnih zajednica

Koliko je nekima važno da imaju vlast i osjećaj moći u svojim rukama, te šta su sve spremni napraviti kako bi je se domogli i zadržali, najbolje pokazuje primjer ponašanja većine u organima mjesne zajednice Šije.
Nakon Lokalnih izbora 2012. godine SDP je, u skladu sa ostvarenim Izbornim rezultatom, pripalo 1.mjesto u Savjetu i tri mjesta u Skupštini MZ Šije, te je SDP donio odluku da u organima MZ Šije djeluje kao konstruktivna opozicija.

Da se organi MZ koriste i za ostvarivanje vlastitih interesa pokazalo se i prilikom izbora novog sekretara MZ što je uzdrmalo do tada vladajuću većinu, nakon čega su uslijedili pritisci sa raznih strana da i SDP postane dio većine.
Nakon što je SDP odbio bilo kakvu mogućnost da uđe u vlast uslijedili su pritisci na članove organa MZ iz reda SDP-a.
To je rezultiralo istupanjem iz SDPBiH člana Skupštine MZ iz reda SDP-a, koji je ipak ostao član Skupštine MZ Šije podržavajući odluke vladajuće većine.

U međuvremenu je još jedna članica Skupštine MZ Šije iz reda SDP-a podnijela ostavku, zbog promjene mjesta boravka.

Iako je to SDP u više navrata zahtijevao do danas nam nije omogućeno da izvršimo zamjenu svoja dva člana u Skupštini MZ Šije, a koji nam pripadaju na osnovu ostvarenog rezultata na Lokalnim izborima 2012. godine.
Podsjećamo, Članom 55. Statuta Općine Tešanj saziv skupštine MZ se imenuje na osnovu prijedloga političkih partija. Dakle mandat ne pripada pojedincu, već partiji, pošto nije neposredno biran u organe MZ.

SDP je kao ozbiljna i odgovorna stranka pokušao, u skladu sa svojim mogućnostima, dati svoj doprinos rješavanju problema građana, upućivali smo niz prijedloga i inicijativa, ali ništa od toga nije prihvaćeno.
Većina naših prijedloga je odbijena često i bez rasprave, samo iz razloga zato što dolaze od strane SDP-a.

Imajući u vidu sve nabrojano, kao i činjenicu da nam je praktički onemogućeno djelovanje u organima MZ Šije, SDP je donio odluku da se i preostali naši predstavnici u organima MZ Šije, Hakija Kruško kao član Savjeta, i Idham Kruško kao član Skupštine MZ, povuku, te da SDP ubuduće neće učestvovati u radu organa MZ Šije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.