Emina Abrahamsdotter, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH

I dok SDA-HDZ „lovi u mutnoj zapuštenoj močvari“, premijer se bavi brojkama, umjesto životima građana

Emina Abrahamsdotter, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH, smatra da je SDA-HDZ Vlada, koju vodi premijer Novalić, javno priznala da je FBiH “kada su u pitanju zakoni, jedna velika i zapuštena močvara”.

“Cijenu lova u mutnom su najviše platili radnici i radnice koji su, opljačkani i osiromašeni u tranzicijskom procesu i procesu privatizacije, ostali bez posla. Ali ne samo to, već i kroz politiku koja nikada nije imala ni volje ni znanja da prevaziđe poteškoće i ponudi perspektivnu budućnost kroz održive razvojne politike koje su senzibilne i brinu o ljudskom dostojanstvu. Ta se politika nastavlja i sada su joj dali samo drugo ime. Ime joj je «Reformska agenda».

I dok SDA-HDZ još uvijek lovi u mutnom, premijer se bavi statistikom jer nas netačni podaci drže u zabludi. Samo premijer je «zaboravio» reći da je upravo njegova stranka najviše doprinijela stvaranju te močvare, jer im je to omogućilo lov u mutnom sve ove godine.

Naime, 120.000 registriranih na birou ne traži posao, kaže premijer. I kada se oni skinu sa biroa, kako je najavio kroz zdravstvenu reformu, njih valjda više neće biti. Kao statističke brojke! Ali premijer u svojoj nadmenosti i bezosjećajnosti zaboravlja da govori o živim ljudima koji će i dalje imati onaj isti problem – NEZAPOSLENOST –kao i prije reforme koji on misli da će riješiti igrajući se brojkama.

Nismo ni siromašni, kaže premijer, iako u BiH živi 640.000 ili 18,56 posto stanovnika u apsolutnom siromaštvu, a od toga 160.000 djece. Ovo je podatak UNICEF-a. Svjetska banka kaže da osim siromašnih, još 30 posto njih živi na rubu siromaštva. Znači polovina stanovništva ne sastavlja kraj sa krajem ili to jedva radi.

Osim toga, u FBiH ima 928.000 isključenih, tj. onih koji nisu ni registrirani kao nezaposleni, jer većina njih smatra da nema ni smisla tražiti zaposlenje putem Zavoda za zapošljivanje jer znamo kako to funkcionira. O njima premijer nije rekao riječi, kao da i ne postoje.

Slijedi logično pitanje: Ko koga ovdje drži u zabludi?

Možda nam je najbolji odgovor dala upravo SDA kada prije nekoliko godina lijepo reče da «NAROD ZNA» i da se ta močvara polako ali sigurno bistri, i da sve većem broju građana i građanki postaje sve jasnije da je i za čije interese Federacije BiH «zamućena».

A NAROD ZNA da to sigurno nije za njegove interese!”, navodi Abrahamsdotter.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.