Programske konvencije širom Unsko-sanskog kantona

Dok nas nova vlast zadužuje, načelnici SDP-a povećavaju zaposlenost u općinama koje vode

U Bosanskoj Krupi, Ključu, Cazinu, Sanskom Mostu i Bužimu održane su Programske konvencije Socijaldemokratske partije BiH, na kojoj su predstavljeni lokalni izborni programi, kao i okvirni Izborni program SDP BiH.

SDP BiH, u cilju realizacije programskih ciljeva i obezbjeđenja finansijske autonomije lokalnih zajednica, planira putem Saveza općina i gradova pokretati inicijative i predlagati zakone koji regulišu rad jedinica lokalne samouprave. SDP će se zalagati za novu vertikalnu raspodjelu javnih prihoda kojom će se obezbijediti jednaka prava građana u svim lokalnim zajednicama na području Federacije BiH.

„Svjedoci smo da nas je aktuelna vlast zadužila novih milijardu KM kredita, iako se svim silama trude to predstaviti kao poklon. Iako će taj kredit vraćati građani, vlast još nije objavila Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu. Premijer Novalić i Vlada ne mogu skrivati detalje Pisma namjere. Oni su dužni to objaviti građanima koji ce vraćati kredit. Fadil Novalić ne zna ili mu još niko nije rekao da on nije šef Parlamentu, već da on mora odgovarati Parlamentu“, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

bkrupaHajrudin Havić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP Unsko-sanskog kantona, okupljenim je objasnio kako su općine koje vode načelnici iz SDP-a najuspješnije općine u ovom Kantonu.

„Općine Bosanska Krupa i Ključ su po broju novozaposlenih osoba prve u našem kantonu, a među prvim općinama u BiH. Radi se o rastu zaposlenosti kakvu nema nijedna općina u ovom kantonu“, naveo je Havić.

Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ i vršilac dužnosti predsjednika Općinske organizacije SDP Ključ, naveo je da SDP na područuju ove općine u protekle četiri godine svakodnevno jača.

„Prije četiri godine, kada smo preuzeli vođenje naše općine, zatekli smo dubiozu u budžetu od 750.000 KM, koju smo uspjeli sanirati. Osim toga, uspjeli smo povećati i zaposlenost, a Ključ u poslijeratnom periodu bilježi rekordne brojeve zaposlenih. Dokaz tome je i skorašnje otvaranje fabrike namještaja, koja će zaposliti 200 novih radnika“, kazao Zukanović.

Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa, prilikom prezentacije dosadašnjih rezultata i Izbornog programa ove OO SDP Bosanska Krupa, kazao je da svi uspješni rezultati ne bi mogli biti mogući bez pomoći i saradnje sa građanima.

„Nova zapošljavanja i ekonomski rast i dalje će nam biti u fokusu, jer smo u proteklom periodu uspjeli povećati broj zaposlenih, što se dirketno odrazilo i na povećanje izvoza, jer je naša općina među prvim općinama po izvozu iz USK. Upravo radimo na projektu međugranične saradnje sa turističkim središtima Hrvatske, poput Zadra, te ćemo uskoro početi sa organizovanim posjetama turista iz Zadra  našoj općini, što će sigurno dovesti do još većeg priliva finansijskih sredstava u budžet“, zaključio je Halitović.

U Bužimu, Cazinu i Sanskom Mostu okupljenim članovima i simpatizerima obratili su se Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH i Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH.