Irfan Čengić

Dok je struja skuplja, u ladicama stoji bolji Zakon o obnovljivim izvorima u F BiH

Zastupnik u Parlamentu FBiH iz SDP Irfan Čengić osvrnuo se na probleme sa poskupljenjem struje u FBiH. Njegov post prenosimo u cijelosti.

“Umjesto laži i demagogije o budućnosti cijene struje, građanima moramo govoriti istinu i objasniti važnost procesa pravedne energetske tranzicije koja je neizbježna. Kao parlamentarac predlažem da usvojimo jedan od zakona koji može sigurati povoljnu cijenu električne energije u budućnosti.

Podnio sam zastupničku inicijativu za usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji u FBiH, koji u ladicama stoji preko 2 godine. Građani su sa razlogom ljuti na naknadu za obnovljive izvore energije koju trenutno plaćaju. Jer ona po trenutnom zakonu ide u džepove bogatih da budu još bogatiji a energetski sistem nema velike koristi od toga.

Nije rješenje ukinuti naknadu, već donijeti pravedniji zakon i ozbiljnije pristupiti izgradnji kapaciteta obnovljivih izvora energije. Zeleni plan EU (EU Green Deal) predstavlja okosnicu oporavka ekonomije u EU nakon pandemije korona virusa. Strateški cilj Zelenog plana EU je dostizanje klimatski neutralne Evrope do 2030. godine – prestankom korištenja fosilnih goriva (uglja, nafte i prirodnog gasa). BiH je političkim deklaracijama (Sofijska deklaracija, novembar 2020, Deklaracija sa Samita EU-Zapadni Balkan, oktobar 2021.) opredijelila da slijedi stratešku orijentaciju EU u oblasti energije i klime, odnosno da će usvajanjem i implementacijom tzv. Zelene agende za Zapadni Balkan, koju podržava EU, takođe dostignuti klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Ključna komponenta Zelenog plana i Zelene agende u narednih 10 godina je dekarbonizacija elektroenergetskog sektora, koja se bazira na povećanju učešće obnovljive energije u lokalnoj potrošnji. Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, koji je usklađen sa EU regulativom, predstavlja najvažniju komponentu zakonskog okvira koji omogućava ekonomski efikasno povećanje učešće obnovljive energije.

Nacrt ovog zakona je, uz tehničku podršku GIZ-a, završen novembra 2019. godine i od tada vlada FBiH nije uputila u proceduru njegovo usvajanje. Ovakav zakon se nalazi u formi nacrta u javnoj raspravi u Republici Srpskoj. Stoga postavljam pitanje vladi FBiH: „Kada će pokrenuti proceduru usvajanja ovog zakona?“.

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije je hitno potreban kaka bi se omogućilo:

– Podsticanje izgradnje obnovljivih izvora električne energije na tržišno efikasan i transparentan način – organizovanjem aukcija,

– Upravljanje troškovima energije privrede tako da im se omogući proizvodnja za vlastite potrebe,

– Učešće građana kao proizvođača-potrošača (prozjumera) na tržištu električne energije,

– Podsticanje udruživanja građana, preko energetskih zadruga, u izgradnji obnovljive energije.

– Najavljena poskupljenja električne energije, posebno za privredu, zahtijevaju hitno usvajanje ovog zakona.

Svi političari koji vam govore da će oni spriječiti poskupljenje struje, lažu vas. Jer umjesto praznih riječi potrebno nam je djelovanje za što bezbolniju energetsku tranziciju. Dekarbonizacija je neizbježna, pitanje je samo hoće li vlasti raditi dovoljno da omoguće pristupačnu električnu energiju za privredu i građane.

Trenutno vlast ne radi ništa, građanima daje demagogiju umjesto da im objasni proces energetske tranzicije. Kao “utješnu nagradu” se govori da neće građanima biti skuplja struja sada, već samo privredi, ali kada cijena struje se privredi poveća i cijena proizvoda ide gore”, istakao je Čengić.

nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.