Zoran Perić za Dnevni list

Dok je SDP-a, neće podijeliti Mostar

Zoran Perić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar i kandidat SDP-a za Zastupnički dom federalnog Parlamenta, u intervju za Dnevni list govori o situaciji u Mostaru, politici SDP-a, rezultatima te stranke te ističe kako SDP nikad neće dopustiti podjelu Mostara.

Slika

Kakav je Vaš stav na trenutačnu krizu vlasti Mostara?

– SDP nikada neće dopustiti da SDA zatvori Bošnjake Mostara u geto i uvjeri ih da tu pripadaju. Učinke njihove pogubne politike vidimo na svakom koraku. Mostar je u gorem stanju nego u ratu. Tamo gdje oni upravljaju nije ostao kamen na kamenu. Uništeno gospodarstvo, puste ulice, oronule fasade i oronuli ljudi ovog fenomenalnog grada koji trpi posljedice sramnih politika njih i njihovih partnera. SDP nikada neće dopustiti da HDZ od Mostara napravi stolni grad i da Hrvate zatvori u geto od pola grada. Mostar je grad svih svojih građana, ne samo Hrvati i Bošnjaka, već i Srba i svih drugih.

Često ističete da su za stanje u Mostaru odgovorne vladajuće stranke HDZ i SDA, zašto je to tako?

– HDZ i SDA su s razlogom partneri od samog početka ovog pothvata koji je uništio sve dobro što smo znali i živjeli. Kad su te stranke došle na vlast, počeo je rat. SDA i HDZ su bile na vlasti u ratu i poslije rata. Te dvije stranke od tada pokušavaju konačno podijeliti Mostar i vladati kako im padne na pamet, svaki u svome feudu. Ponizili su ovaj grad, pokušali sustavno uništiti naš način života i pljunuli u svu borbu građana da žive normalno. A sad tu hoće graditi Berlinski zid između stolnog grada i istočnog geta? E, neće. SDP je jedina kočnica tim ideologijama. Jedino se mi ne uklapamo ni u jednu, ni u drugu stranu, a ima nas previše da bismo otišli “niz Neretvu”.

Kakvo je Vaše rješenje krize statuta i, općenito, krize u Mostaru?

– Mi smo prvi predstavili rješenje za Mostar koje je bilo bazirano na odluci ustavnog suda o konstitutivnosti naroda i praktično bilo vrlo brzo provedivo kako bi građani Mostara imali izbore i izabrali vijeće koje će preuzeti odgovornost za rješavanje problema. Projekt SDP-a je jedinstven grad, kao što je projekt SDP-a i jedinstvena BiH, uz princip izbora koji onemogućuje preglasavanje. Takvo nešto je bilo neprihvatljivo za HDZ i SDA koji samo nastoje odugovlačiti s rješenjem jer im postojeće stanje odgovara. Više je nego jasno da su, na tajnim sastancima partneri, SDA i HDZ dogovorili dovršetak svog dvodesetljetnog projekta i konačnu podjelu Mostara za čiju realizaciju im treba promjena Ustava Federacije BiH. Zato se nadaju boljem rezultatu ovih izbora, budući da im je snaga SDP-a u parlamentima prepreka preko koje ne mogu preći. Dok god postoji SDP kao jedina istinska multinacionalna stranka i dok god iza nas stoji dovoljno građana koji vjeruju u ujedinjeni Mostar i ujedinjenu BiH, nikada neće podijeliti ovaj grad na dva dijela.

Što kažete na brojne optužbe da SDP nije uradio dovoljno s postojećim rezultatom na višim razinama vlasti?

– Neću pobrojati što je sve SDP zatekao nakon dvadeset godina pljačke i uništavanja – u kojima se imalo što opljačkati i u kojima se imalo što uništiti. Neću govoriti o tome da su svi kojima smo oteli kormilo broda, koji su doveli do tonuća, u ove tri godine sve svoje snage uložili u borbu protiv nas i u pokušaj da nam isporuče račun za svoja nedjela. Dobili smo četvrtinu Vlade u HNŽ-u. S tom četvrtinom smo pokrenuli borbu protiv korupcije, ograničili nepotrebna trošenja, stabilizirali financije, stali uz radnike tvrtki dovedenih na rub propasti i digli zaposlenost u županiji za 6 posto. Reći ću na kraju da mene Mostarci znaju i znaju za što se zalažem. Od svojih principa nisam odstupao ni kad je bilo najteže, a neću ni sad. Znaju Mostarci sve naše, SDP-ove ljude kao borce za Bosnu i Hercegovinu u kojoj neće biti važno kako nam glase imena i u kojoj ćemo imati gdje raditi i moći živjeti od svog rada.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.