Segmedina Srna-Bajramović

Dok građani umiru, još jednom apelujem da vlast implementira Zakon o transplantaciji

Nakon što je predsjednik Udruženja transplantiranih pacijenata FBiH Tomislav Žuljević objavio kako je nedavno umrla Dragica Balta, koja je dvije godine čekala na transplataciju organa od osiguranog donora, oglasila se Segmedina Srna-Bajramović, delegatkinja SDP BiH u federalnom Domu naroda, koja je među prvima upozoravala da bi do ovakvih situacija moglo doći.

Ona je jedina i postavljala pitanja vezana za ovu tematiku na sjednicama Doma naroda u kojima je jasno naznačeno da Izmjene i dopune federalnog Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, nisu zaživjele u praksi, što bi u konačnici do sada spasilo mnoge živote.

„Predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH je jasno istaknuo da Izmjene i dopune federalnog Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, nisu zaživjele u praksi.

Istaknuo je da očigledno ne postoji interes da se proces transplantacija pokrene s mrtve točke, te da su došli u začarani krug u kojem se prebacuje odgovornost s jedne na drugu instancu.

Podsjetit ću vas da smo navedeni zakon usvojili 09.11.2017. godine i da se praktično nalazimo pred četvrtom godinom od njegovog usvajanja.

Između ostalog, tada je uveden tzv. pretpostavljeni pristanak za doniranje organa, što znači da su svi građani, uz pristanak obitelji, potencijalni donori, ako se tijekom života pisanim putem ne izjasne protiv toga.

Ogromna su očekivanja bila od strane pacijenata kada je u pitanju navedeni zakon, međutim, nažalost, ponovo smo se našli u situaciji da sistemski pokazujemo slabost implementacije stvari od kojih zavise životi ljudi.

Više je nego jasno da mi imamo stručnjake, transplantacije radimo zadnjih 20 godina, i ne vidim razloga zašto se ne bi povećao njihov broj, uzimajući u obzir da je za hemodijalizu godišnje Federaciji BiH potrebno oko 36 miliona KM.

Godinama smo vodili ideološke rasprave oko suštine zakona, pa kad smo usaglasili kompromis s kojim se ni tada, a ni danas nisam slagala, očekivala sam kako više neće postojati nikakve prepreke za njegovu efikasnu implementaciju, međutim, današnja realnost me očigledno demantuje.

Nemam namjeru da politiziramo na ovu temu, nego da se svi zajedno uključimo kako bi pomogli da se sistem uspostavi u interesu pacijenata.

Stoga postavljam pitanje resornom ministarstvu šta je konkretno problem i ko je odgovoran za opstrukcije implementacije navedenog zakona, te da li postoji akcioni plan implementacije istog, nosioci konkretnih aktivnosti i rokovi i da li mi kao Parlament možemo uraditi bilo sta dodatno da pomognemo i ministarstvu u otklanjanju svih opstrukcija?“, upitala je tada Srna-Bajramović.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.