Munib Husejnagić

Dogovori Vlade i sindikata ZDK-a

Premijer Husejnagić prezentirao je sindikalnim predstavnicima dinamiku prihoda u prethodnom periodu i pojasnio da je za prva dva mjeseca ove godine.

Slika

Na radnom sastanku premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Muniba Husejnagića s predsjednicima samostalnih sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ZDK-a Selvedinom Šatorovićem i Dževadom Hadžićem, kojem je prisustvovao i Mirnes Isaković, predsjednik Saveza sindikata ZDK-a, razgovarano je o planovima u vezi s dinamikom isplate plaća i toplog obroka.

Sindikalisti su zatražili da Vlada primanja radnika u obrazovanju i ostalim djelatnostima, koje se finansiraju iz budžeta počnu vraćati u redovne termine isplata, i da se isplata plaća za sve budžetske korisnike prestane vršiti etapno nego da bude isplaćena istog dana, kao što je bilo ranije. 

Premijer Husejnagić prezentirao je sindikalnim predstavnicima dinamiku prihoda u prethodnom periodu i pojasnio da je za prva dva mjeseca ove godine, zaključno sa 7. martom, u kantonalni budžet ostvaren priliv od 40 miliona. Od te sume čak 96,6 posto utrošeno je na isplate za plaće i zakonske transfere, odnosno obaveze, koje je Vlada po zakonu dužna izmirivati. 

Husejnagić je pojasnio da će u narednom periodu, zbog nedovoljnog priliva u budžet, plaće i topli obrok stalno kasniti, te da je zahtjev sindikata za vraćanje isplate u ranije termine nerealan u ovom trenutku. Ipak, kada je u pitanju topli obrok za februar, ukoliko bude ostvaren očekivani priliv, isplata bi mogla biti u ponedjeljak, 17.marta. 

Na sastanku je dogovoreno da radi uspostavljanja cjelovite kontrole korištenja naknada za prijevoz, formira se jedna centralna komisija na nivou Kantona, koja će biti sastavljena od dva člana Vlade i jednog predstavnika sindikata i njen zadatak bit će provjera podataka o stvarnom mjestu stanovanja i identificiranje nelegalnih korisnika ove vrste naknade.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.