Glavni odbor SDP BIH

Dogovori SNSD-a i HDZ-a su na štetu države BiH

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici osudio jednostrane najave SNSD-a i HDZ BiH oko izmjena Izbornog zakona, kao i najave promjena strukture Ustavnog suda BiH.

Očigledno je da Dragan Čović i Milorad Dodik imaju namjere da sami kreiraju budućnost Bosne i Hercegovine, a da pritom zaobilaze ostale političke stranke. Prema oprobanom receptu, koji smo već vidjeli na primjeru rada Centralne izborne komisije BiH, po pitanju izbora u Stocu, Čović i Dodik žele i da u Ustavnom sudu njihova bude zadnja i na taj način blokiraju i omalovaže jednu od rijetkih autonomnih državnih institucija.

Teško da se slučajnošću može nazvati iniciranje rasprave o Ustavnom sudu BiH dan nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo odluku kojom neutralizira jedan od segmenata nepravde koju nad nepoćudnim političkim opcijama u Stocu provodi CIK BiH.

O kažnjavanju autonomnih državnih insitucija i simbola, možda, najzornije govori dramatična pozicija BHRT-a. Očito je da je logika jalove vlasti da se javna kritika najefikasnije neutralizira eliminisanjem javnih glasila. Glavni odbor SDP BiH poziva vlast na državnom nivou da što hitnije dugoročno riješi pitanje finansiranja javnih emitera.

Nažalost, potpuno je jasno da SDA i njihovu jalovu koaliciju najmanje brine urušavanje državnih institucija i prava građana, naročito onih koji žive u Hercegovini. To potvrđuje usvajanje trase autoputa kroz Hercegovinu, gdje SDA svoje, inače, lojalne glasače „nagrađuje“ asfaltom, ali ovaj put preko njihovih imanja. Nažalost, koliko je SDA-u stalo do multietničke države, pokazuje i činjenica da značajan dio trase ide preko imanja srpskih povratnika.

Glavni odbor je na današnjoj sjednici dao podršku aktivnostima na reviziji tužbe protiv Srbije za agresiju na BiH, koje trebaju biti realizirane na kredibilnim pretpostavkama. Kako je ovo proces od opšteg značaja, u njega je potrebno uključiti sve državotvorne činitelje javnog života, koji baštine ideju jedinstvene i nezavisne BiH. Postizanje pravde i utvrđenje potpune istine predstavlja jedini ispravan način suočavanja sa prošlošću, kako bi društvo moglo neopterećeno graditi budućnost BiH za sve nas.