Behzad Čirkin

Dodik se ponaša kao Djed Mraz, a ministarstvo nema sredstava za rad

Očito da se iz budžeta RS-a ne izdvaja dovoljno sredstava da se poboljša demografska slika i pomognu porodice, a da se ne bismo pretvorili u prostor “starih ljudi”

Slika

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Narodnoj skupštini RS-a Behzad Čirkin izjavio je danas da se predsjednik RS-a Milorad Dodik ponaša kao "Djed Mraz“, dok resorno ministarstvo u RS-u nema dovoljno sredstava za provođenje mjera pronatalitetne politike. 

On je u obraćanju parlamentu RS-a, koji razmatra Strategiju za razvoj porodice u RS-u, podsjetio da su u budžetu predsjednika RS-a za ovu godinu predviđena dva miliona KM za projekte podrške humanitarnim akcijama te za izgradnju projekata za djecu i omladinu također dva miliona KM. 

-Ta četiri miliona dobro bi došla resornom ministarstvu u RS-u za implementaciju projekata pronatalitetne politike – rekao je Čirkin navodeći da postojeća sredstva treba ravnopravno  i svrsishodno rasporediti, "a ne da neko na jednoj strani "izigrava Djeda Mraza, a na drugoj strani Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS-a bude uskraćeno za sredstva za implementaciju strateških ciljeva“. 

Ukazao je i na katastrofalne podatke projekcije demografske strukture. 

-Ljudski resurs BiH kao države je manji od onoga što smo imali prije popisa – rekao je Čirkin podsjetivši na prve, preliminarne, rezulatate popisa stanovništva u BiH. 

Poslanik SDP-a navodi i da je BiH u demokratskom smislu manja od Berlina, a RS spada u red vrijednosti manjeg grada u Evropskoj uniji. 

Stoga je naglasio da je očito da se iz budžeta RS-a ne izdvaja dovoljno sredstava da se poboljša demografska slika i pomognu porodice, a da se ne bismo pretvorili u prostor "starih ljudi". 

Interesantno je da tokom današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a nijedan poslanik nije se javio za raspravu o informaciji o realizaciji Omladinske politike RS-a za perriod od 1. oktobra 2012. do 1. oktobra 2013. godine. 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.