Zukan Helez za N1

Dodik je davno ušao u jednosmjernu ulicu

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, u emisiji N1 komentarisao je da li se stišava politička kriza u Bosni i Hercegovini, da li su parlamentarci trebali biti na odmoru ili sastancima u cilju smanjenja posljedica krize. Govorio je i o tome zbog čega je opozicija u našoj zemlji letargična kao i o prijedlozima Izbornog zakona.

Helez je naglasio da je politička kriza u BiH konstantna, ali da mu se ipak čini da je trenutno dostigla vrhunac.

“I kada je riječ o ovom sazivu vlasti, ali inače dugo poslije rata nije bila ovakva kriza. Povlačenje izabranih i imenovanih zvaničnika iz institucija BiH u Republiku Srpsku, a na prijedlog Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Ovo što on radi mislim da je dostiglo vrhunac, ali se polako stišava. Zadnje vijesti koje raduju je ta da je MUP RS izdao depešu nižim organizacionim jedinicama da postupaju po izmjenama Krivičnog zakona kojeg je donio Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, a što je navodno bio povod za sve ovo. Oni koji se sjećaju 90-tih godina znat će o čemu pričam, ali mene sve više Dodik podsjeća na Slobodana Miloševića. Koristi iste metode, mehanizme, pokušava napraviti svesrpsko jedinstvo, međutim, ja želim poručiti da je drugačija situacija i da bi se cijeli Balkan ‘zapalio’, a dizanje tenzija ne bi nikome odgovaralo, pogotovo Srbiji jer ima niz neuralgičnih tačaka, poput Sandžaka, Kosova i sl.”, pojasnio je Helez.

“Dodik je davno ušao u jednosmjernu ulicu”

Smatra da je Dodik očekivao veću podršku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije te da je davno ušao u jednosmjernu ulicu.

“On je ludo hrabar ili samo lud. Vrhunac njegovog bezobrazluka je kada jedan čitav narod omalovažava i vrijeđa i ja ne znam šta tužiocu više treba. U Krivičnom zakonu jasno stoji da se može podnijeti krivična prijava te kolilka je kazna zatvora za nacionalnu i vjersku mržnju, kada se kaže da su Bošnjaci konvertiti, kada se vrijeđa jedna religija poput Islama i kada se kaže za Bošnjake da su poltroni i izdajice to je potpuno dovoljno elemenata da bude uhapšen (Dodik). Upitao sam jednom glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić zašto to nije urađeno, a ovdje je dovoljno da jedna iskra plane i da se desi ono što je i 90-tih”, naveo je.

Govorio je i o letargičnosti opozicije u Federaciji BiH, naglasivši da je zagovornik da SDP, čiji je i sam član, krene radikalnijim pristupom u skladu sa zakonom.

“U proteklom periodu je bila pandemija i bilo nam je skučeno djelovanje. A u Parlamentu sam postavljao ključna pitanja poput plana kako zaustaviti odlazak mladih ljudi, da poboljšamo stopu nataliteta i oko nabavke lijekova. Opozicija radi”, dodao je.

O odnosu SDP-a i Schmidta

Upitali smo zbog čega niko iz SDP-a nije bio na prijemu u Sarajevu Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH?

“To je bila i naša, ali i poruka Schmidta javnosti i SDP-u. Kada su naknadno predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i Schmidt razgovarali, ključna tema je bila kriminal i korupcija. Mi smo poslali poruku da s tim ljudima koji su bili na prijemu ne želimo ništa. Schmidt je jasno odvojio ko bi mogao u narednom periodu predvoditi grupu stranaka i želim poručiti da je SDP organizaciono, politički, ideološki i kadrovski spreman preuzeti odgovornost poslije ovog zastoja od četiri godine u politici. Spremni smo okupiti stranke opozicije i da u naredne četiri godine BiH odvedemo u NATO pakt i evropski put. Na liste idemo samostalno, a kasnije pravimo jednu veliku koaliciju”, naglasio je.

Svi parlamentarci su na godišnjem odmoru do kraja augusta.

“Uz obavezu da uvijek budemo pripravni ukoliko se nešto desi. Pa Parlament FBiH je stalno na godišnjem odmoru, šta smo radili? Prvo potpuna blokada godinu, sada i da radimo ne možemo, nema Kolegija, neće da dođu Borjana Krišto i Nikola Špirić. Nažalost država je po Dejtonu tako napravljena da svako može napraviti blokadu”, poručio je Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.