Lana Prlić

Dodik i Čović njeguju odnos ‘najboljih neprijatelja’

Mada je pitanje konstitutivnosti naroda u Federaciji BiH definisano, ali i podvučeno Odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, na području pojedinih kantona Srbi nisu konstititutivni ni nakon 15 godina. Od deset kantona, nisu konstitutivni u četiri i to s hrvatskom većinom, od kojih se u Hercegovačko-neretvanskom taj problem najviše i primjećuje. Iako su tendencije da se pitanje konstitutivnosti riješi izmjenama Izbornog zakona, tako nešto, vjeruju poznavaoci prilika, je samo zamagljivanje stvarnog stanja i neispunjavanje ustavnih odredbi koje nemaju dodirnih tačaka s Izbornim zakonom.

U četiri kantona, zamalo pola Federacije BiH, Srbi nisu konstitutivan narod. Njihova prava, premda zagarantovana Ustavom, u kantonima s hrvatskom većinom se ne poštuju već 15 godina.
Iako su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nedavno pokušali amandmanski riješiti ovo pitanje, hrvatski zastupnici to nisu podržali, mahom navodeći kako će sve biti riješeno izmjenama Izbornog zakona.

Lana Prlić, potpredsjednica SDP BiH, kaže kako je upravo u HNK odakle i dolazi ovo pitanje, pokazatelj političkog licemjerstva, imajući u obzir kako se predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD Milorad Dodik, tek načelno zalažu za ostvrarivanje prava svih, ali bez konkretne namjere za ostvarenje.

„Mi svjedočimo zadnjih godina da Dodik i Čović vode neki, što bi rekli, odnos ‘najboljih neprijatelja’. Apsolutno je licemjerno da Dragan Čović govori u ime HDZ-a, odnosno u ime Hrvata. Ja uvijek podvlačim činjenicu da Hrvati nisu HDZ. On stalno podvlači tu tezu da su Hrvati marginaliziran narod u Bosni i Hercegovini, a ne znam i nisam baš vidjela da je Čović posjetio bilo koju hrvatsku porodicu na prostoru Republike Srpske, za što sam sigurna da postoje. Što se tiče konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH, imamo očit primjer, evo iz mog Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje Srbi još uvijek nisu konstitutivni. Tako je to apsolutno licemjerna politika, odnosno dvostruka igra.“
Radio Slobodna Evropa

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.