Dr Lagumdžija

Dodatnih 11 milijardi eura za saradnju na ekonomskim i infrastrukturnim projektima Zapadnog Balkana i ubrzanje puta ka EU

Konferencija je posvećena EU perspektivama zemalja Zapadnog Balkana, sa posebnim fokusom na saradnju u investiranju u saobraćajnu infrastrukturu i energetski sektor, što se posebno odnosi na BiH i predstavlja konkretizaciju novog pristupa EU u domenu ekonomskog razvoja regiona

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvuje na Konferenciji ministara vanjskih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana koja se 07. i 08. maja 2014. godine održava u Solunu.

Konferencija je posvećena EU perspektivama zemalja Zapadnog Balkana, sa posebnim fokusom na saradnju u investiranju u saobraćajnu infrastrukturu i energetski sektor, što se posebno odnosi na BiH i predstavlja konkretizaciju novog pristupa EU u domenu ekonomskog razvoja regiona. 

U obraćanju učesnicima zasjedanja, dr. Lagumdžija je govoreći o temi „2004-2014: Deset godina proširenja i evropske integracije Zapadnog Balkana“ naglasio da je integracija u Evropsku uniju prioritet BiH te da je perspektiva EU vodeća pokretačka snaga i najbolji instrument za provedbu neophodnih reformi u BiH.

„Visoko cijenimo pojačani angažman Evropske komisije i nedavne napore EU da se kroz ključne ekonomske i socijalne reforme i proširenje strukturalnog dijaloga u pravcu jačanja  vladavine prava i sistemske borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala ubrza evropski put BiH. Pored reforme pravosuđa od presudne važnosti je i konkretan paket ekonomskih reformi za BiH koji će biti usmjeren na otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude. Kolegama ministrima vanjskih poslova EU zahvaljujem na novom pristupu EU prema BiH, definiranom zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU u aprilu. Novi pristup će natjerati i nas u BiH da se takmičimo u rješavanju, a ne kreiranju i opisivanju problema koje imamo. Današnja potvrda Evropske komisije da za zemlje Zapadnog Balkana u narednom petogodišnjem periodu izdvaja dodatnih milijardu eura i u saradnji sa drugim finansijskim institucijama dodatnih deset milijardi eura za ekonomske i infrastrukturne projekte je najbolji poticaj saradnji Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova. Na ovome smo zajedno radili od septembra 2013. godine kada smo imali inicijalni sastanak sa komesarom Fueleom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.  Sada je naš kapacitet u kreativnosti i kooperaciji jedini kriterij za kvalitetno korištenje ovih fondova. Za nas je to izazov i dodatno  ohrabrenje jer ovi fondovi pomažu rješavanju ključnih problema BiH: zapošljavanje i ekonomski rast“, istaknuo je dr. Lagumdžija.

Naglasio je da BiH treba podršku  EU, ne u smislu smanjivanja  standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosjeka. Na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Na drugom kolosjeku su šire strukturalne i ustavne reforme u pravcu osiguranja funkcionalnije države,  uključujući i i provedbu  presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, što bi trebalo biti pokrenuto nakon oktobarskih izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

„Prvi, za BiH u cjelini , značajan korak u pravcu realizacije novog pristupa EU prema našoj zemlji učinjen je prije dva dana kada je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon upornih višegodišnjih aktivnosti usvojio set antikorupcijskih zakona, urađenih u saradnji sa Delegacijom Evropske komisije u BiH. Ovih pet zakona u osnovi trebaju osigurati efikasne mehanizme pravosudnim institucijama za sistemsku borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala koja će rezultirati i oduzimanjem nelegalno stečene imovine“, istaknuo je dr. Lagumdžija. 

Naglasio je  da su u ovome trenutku odnosi između zemalja regiona mnogo više prožeti duhom saradnje i razumijevanja nego što je to bilo ranije. U tom smislu, dalji razvoj regionalne saradnje, uz političku i ekonomsku stabilnost, može i treba dovesti do bržeg ispunjavanja uvjeta za napredak u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji kroz zajedničke projekte uz korištenje evropskih fondova.
 „Više Evropske unije na zapadnom Balkanu znači više mira , više stabilnosti , više ekonomskog prosperiteta“, zaključio je dr. Lagumdžija.

Dr. Lagumdžija je učestvovao na radnom sastanku sa ministrima vanjskih poslova Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova  kojeg je organizirao evropski komesar za proširenje Štefan Füle, tokom kojega je razgovarano o novom pristupu Evropske komisije  zemljama Zapadnog Balkana, u okviru kojega su konkretizirane predstojeće aktivnosti u domenu vladavine prava, ekonomskog upravljanja, konkurentnosti i ekonomskog rasta kako u BiH tako i u regiji u cjelini,  a posebno u svjetlu dodatnih sredstava koja nudi saradnja sa EU.

Na Konferenciji je razgovarano i o konkretnim regionalnim infrastrukturnim i energetskim projektima,među kojima je Jadransko-jonski plinovod, kako bi se suštinski region integrisao i na taj način ubrzao naš put prema Evropskoj uniji.

Za Bosnu i Hercegovinu u ovoj oblasti od posebnog interesa je nastavak izgradnje autoputa na Koridoru Vc koji će omogućiti snažnije povezivanje sa zemljama regiona i EU, ali i dati dodatni impuls razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, dok se energetski sektor u BiH smatra najvećim dugoročnim razvojnim potencijalom gdje je novi pristup Evropske komisije  moguće realizirati kroz konkretne projekte u saradnji sa partnerima iz regiona i EU.

Na marginama Konferencije dr. Lagumdžija je pored sastanaka sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana  imao niz sastanaka sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, Grčke i Italije, sadašnjim i narednim predsjedavajućim EU te Rumunije, Bugarske, Slovenije i Slovačke u smislu konkretizacije dalje bilateralne saradnje. Zahvalnost za angažman za dosljedno zalaganje za politiku proširenja EU, kao i kreiranje novog pristupa EU prema BiH, ali i regionu u cjelini,  dr. Lagumdžija je izrazio ministrima vanjskih poslova zemalja EU i posebno zamjeniku premijera i ministru vanjskih poslova Grčke Evangelosu Venizelosu, pod čijim je predsjedavanjem BiH dobila šansu za novi početak ka ubrzanom putu ka EU. 

Ministrici vanjskih poslova Italije Federici Mogherini, čija zemlja će predsjedavati EU u drugoj polovini ove godine, dr. Lagumdžija se zahvalio za uključivanje BiH u prioritete italijanskog predsjedavanja i pozvao je da posjeti Sarajevo na početku njenog mandata kako bi se i na taj način konkretizovala podrška reformama u BiH.   

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.