Intervju sa Salihom Brkićem, dobitnikom Plakete SDP BiH

Dobro, mora, pobjediti! Prirodni je to zakon!

Povodom obilježavanja 109. godišnjice SDP BiH, u prepunoj dvorani Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 28. juna, održana je svečana sjednica Glavnog odbora SDP BiH, na kojoj je, između ostalog, dodijeljeno najviše priznanje SDP BiH-Plaketa SDP BiH. Među dobitnicima je i Salih Brkić iz Općinske organizacije SDP BiH Tešanj, sa kojim smo razgovarali o njegovom političkom radu, SDP BiH, penzionerskim danima i dobivenom priznanju.

Gospodine Salih, za početak recite nam kako je počeo i „završio“ Vaš radni vijek:

„Rođen sam u prvoj polovini prošlog vijeka, tačnije 24.1.1944. godine u Raduši, općina Tešanj, gdje sam završio osnovno školovanje, a potom Učiteljsku školu u Tuzli, 1963. godine.
Radni angažman sam počeo u Osnovnoj školi „Huso Hodžić“ Tešanj iste godine, bez čekanja, a uz rad diplomirao na FPN Sarajevo, smjer Socijalni rad.
Penzionisan sam sa mjesta učitelja u OŠ „Huso Hodžić“ Tešanj 2005. godine“

Kada počinje vaše političko angažovanje:

„Članom SK postajem u 1964. godini, kada počinje moje političko angažovanje. Od akcija u ORB lokalnog i saveznog nivoa, aktivnog člana izviđača, planinara, ferijalaca, pa do političkog angažovanja od mjesne zajednice do viših nivoa.
Kao po pravilu, što su bili „seoske uče“, aktivno sam se uključivao u aktivnosti, uglavnom, na rukovodećim dužnostima, posebno za izgradnju komunalne infrastrukture.“

1990. godina i prvi višestranački izbori, da li ste bili sudionik novih demokratskih procesa:

„Na prvim višestranačkim izborima sam na Izbornoj listi SK SDP BiH, za člana Skupštine Opštine Tešanj. Dakle aktivni sudionik. Poslije, u više navrata, sam bio vijećnik u OV Tešanj, a 2000. godine na Općim izborima u Bosni Hercegovini, sam izabran za poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.“

Jedan ste od inicijatora obnove rada SDP BiH u Tešnju 1994. godine:

„1994. godine sam bio u Inicijativnom odboru za obnovu političkog organizovanja SDP BiH i formiranje OO SDP BiH Tešanj, kad sam izabran za predsjednika OO SDP BiH Tešanj, na Obnoviteljskoj skupštini 29.4.1995. godine, te učestvovao u radu, prvo, Regionalnog, a potom Kantonalnog odbora SDP BiH ZDK. Cijeli period, od tada do danas, ostao sam aktivan u društveno političkom angažmanu u OO SDP BiH Tešanj na raznim dužnostima, a trenutno sam član Predsjedništva i u drugim radnim tijelima, kao i predsjednik Foruma seniora OO SDP BiH Tešanj.“

Odlaskom u penziju, pored političkog, postajete aktivni i u nevladinom sektoru, a time pokazujete da se sa penzionisanjem ne završava mogućnost doprinosa društvu i širenja Dobra:

„Jedan sam od osnivača Sportskog planinarskog društva „Zmajevac 684“ Tešanj, gdje sam bio na poziciji sekretara Društva.
Predsjednik sam Udruženja antifašista „Josip Broz Tito“ Tešanj, gdje nastojim da Udruženje postigne organizacioni nivo i sadržajno obogati svoje djelovanje, na lokalnom nivou i šire.
Nadam se da ću imati još prilika, da doživim rezultate rada zajedno sa svojim drugovima i prijateljima širom BiH i Regiona.“

Šta za Vas predstavlja 109 godina SDP BiH:

„Siguran sam da dijelim radost sa svima, svojim, našim, drugaricama i drugovima, što smo, više od stoljeća nosili i gajili ideju socijaldemokratije u BiH, kako oni prije nas, tako i sadašnja i buduća generacija, i kad je bilo dobro i kada nije bilo lako.
Ništa i niko nas nije mogao pokolebati na putu Dobra, slobode, jednakosti, solidarnosti, za sve nas.
Socijaldemokrati su bili najjači, kada je bilo najteže, nalazili rješenje za bh građane i Državu i pobjeđivali. To će biti i sada, kada je stanje u BiH, jednostavno rečeno, zabrinjavajuće u svakom smislu.
Dobro, mora, pobijediti! Prirodni je to zakon.“

Dobitnik ste, najvišeg, priznanja u SDP BiH-Plakete SDP BiH, koje Vam je dodijeljeno 28. juna u povodu obilježavanja 109. godišnjice SDP BiH, koliko Vam to znači:

„Prije svega, zahvaljujem se organizacijama i organima SDP BiH koji su ovim činom pokazali da znaju cijeniti naše članstvo, rad i djelovanje na svakom nivou. Ne mogu, zbog naših godina, reći da je ovo priznanje podstrek za naše veće angažovanje, ali neka to bude za primjer našim mladim, da se društveno-politički angažuju.
No, ovo priznanje ne shvatam, samo, kao osobno, ovo je priznanje svima, našim saborcima i suradnicima, našim organizacijama i organima.
Pojedinac može nešto, svi zajedno možemo mnogo, možemo sve. Ne radi se zbog priznanja, priznanja se zaslužuju.

Šta bi ste nam rekli na kraju ovog ugodnog i korisnog razgovora:

„Gajimo i dalje naše drugarstvo, naša prijateljovanja, međusobno poštovanje i povjerenje, iskreno. To je preduvjet svakog uspjeha.
Mi smo porodica, velika i svakim danom bogatija novim, dobronamjernim ljudima.
Ne smijemo, niko od nas, zaboraviti zahvalnost našim porodicama, posebno suprugama. Bez podrške i razumijevanja porodice, nema ambijenta ni za kakav posao i uspjeh.“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.