Saša Magazinović

Dobro je da su protivnici proširenja EU poraženi, loše je što BiH neće dobiti kandidatski status

Čelništvo Evropske unije sutra će predstaviti Strategiju za Zapadni Balkan u okviru koje će definisati naredne rokove za zemlje koje pretenduju za punopravno članstvo u EU. Inicijalne informacije kazuju da je proširenje EU definitivno stavka od koje se neće odustajati, ali da pozicija BiH nije ohrabrujuća kada je riječ o rokovima. Tako se pretpostavlja da će BiH pregovore započeti tek 2023. godine te će u mnogome kasniti za Srbijom i Crnom Gorom.

Strategija za zemlje Zapadnog Balkana obuhvatit će trenutne pozicije i predviđene rokove za pristup EU za BiH, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Kosovo. U Strategiji se očekuje 2025. godina kao rok za zaključenje pregovora Srbije i Crne Gore s EU. To je rok koji se predviđa za dvije zemlje koje su do sada značajno napredovale u procesu pristupanja Uniji, jer su već duboko u pregovorima.

Javnost u BiH najviše zanima pozicija naše države. Uprkos optimizmu političara na vlasti očekuje se hladan tuš u okviru nove Strategije, a u kojoj se očekuje da se 2023. godina izdvoji kao godina otpočinjanja pregovora za BiH.

Državni parlamentarac (SDP) Saša Magazinović prisustvovat će sutra predstavljanju Strategije na poziv EU parlamenta, a uoči sutrašnjeg prezentacije komentarisao je za Klix.ba šta možemo očekivati.

“Nezahvalno je prije zvanične prezentacije strategije komentarisati njen sadržaj, ali već sada je jasno da imamo dobru i lošu vijest. Dobra vijest je da su protivnici proširenja EU poraženi i da postoji jasna perspektiva članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana, samim tim i za BiH, a što će biti potvrđeno ovim dokumentom. Loša vijest je da su vlasti obmanjivale i da nećemo dobiti kandidataki status za vrijeme njihovog mandata, ali i to da nismo baš prvi u redu za napredak kada je regija u pitanju. Očigledno se polako razbija predstava o tome kako će čitava regija istovremeno ući u EU i već sada je jasno da je projekcija da će naši susjedi ići brže od nas”, kazao nam je Magazinović.

klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.