Manifesto 2014-2020

Dobro društvo za radnike i radnice

Cilj radionice je bio obučiti učesnice i učenike radionice da što efikasnije iskomuniciraju ključne poruke SDP-a BiH građanstvu i široj javnosti, a koje se odnose na zaštitu i jačanje prava i interesa radništva u Bosni i Hercegovini.

Slika

Proteklog vikenda u Neumu, održana je radionica pod nazivom „Manifesto 2014-2020: Izgradnja bosanskohercegovačkog društva kao dobrog društva za radnike i radnice,“ u organizaciji Foruma sindikalnih aktivistica i aktvista Socijaldemokratke partije BiH. Socijaldemokratska partija nastavlja sa osnaživanjem političkih aktivistica i aktivista, predsjednika opštinskih organizacija i zastupnika sa područja cijele Bosne i Hercegovine, za političko djelovanje u lokalnim sredinama u oblastima politike rada i politike zapošljavanja.

Cilj radionice je bio obučiti učesnice i učenike radionice da što efikasnije iskomuniciraju ključne poruke SDP-a BiH građanstvu i široj javnosti, a koje se odnose na zaštitu i jačanje prava i interesa radništva u Bosni i Hercegovini. Naša vizija je dobro društvo za radnike i radnice. U dobrom društvu se poštuju svi radnički standardi, a plata od koje može dostojanstveno živjeti se redovno isplaćuje. Danas je to još uvijek nedostižno za mnoge zaposlene u privatnom sektoru. Dobro drušvto također omogućuje ostvaranje prava na rad za sve. Zapošljavanje velikog broja nezaposlenih, posebno mladih, je ključni dio SDP-ovog političkog opredjeljenja.

Prvi dan radionice, nakon uvodnih obraćanja predsjednice FSA SDP BiH Besime Borić i generalne sekretarke FSA SDP BiH Emine Abrahamsdotter, prisutnima su se obratili Premijer FBiH Nermin Nikšić i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

Drugi dan radionice prezentovana je Politika rada i socijalna politikuEkonomska politika i politika zapošljavanja u okviru Manifesta 2014-2020.

 

U okviru politike rada i socijalne politike, koju je prezentovala predsjednica FSA SDP BiH i zastupnica u Parlamentu FBiH Besima Borić, SDP BiH će se zalagati za uvezivanje staža radnicima, rješenje zdravstvene zaštite radnicima za koje  nisu uplaćivani  doprinosi, afirmacija kolektivnog pregovaranja i sindikalnog organiziranja, zaštita djece sa poteškoćama u razvoju, rješvanje problema materinske zaštite/zaštita porodilja i druge oblasti koje su sadržane u Manifestu 2014-2020.

Prof. dr. Anto Domazet, predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP BiH, je prezentovao dio Manifesta koji se odnosi na Ekonomsku politiku i zapošljavanje u BiH, naglašavajući da je ključni cilj u narednom periodu postići ubrzanje ekonomskog rasta i povećanje zaposlenosti. Za to je potrebno ostvariti čitav niz političkih i ekonomskih reformi i ostvariti preokret u modelu ekonomskog rasta koji treba da bude pokretan izvozom i reindustrijalizacijom zemlje.

Želimo upoznati širu javnost sa politikama i rješenjima SDP-a, te upravo zbog toga učesnici i učesnice radionice će imati zadatak da u direktnoj komunikaciji sa građanima i građankama prenesu ideje i poruke SDP-a u oblasti socijalne i ekonomske politike na čemu su vrijedno radili na radionici uz pomoć trenerice Melise Durak Buljubašić.


Centar za informisanje SDP BiH

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.