Adnan Šteta

Do kraja godine tender za izgradnju tramvajske pruge ka Hrasnici

Ministri saobraćaja i kulture i sporta Kantona Sarajevo Adnan Šteta i Samir Avdić, posjetili su danas Općinu Ilidža i tom prilikom sa načelnikom Nerminom Muzurom, općinskim vijećnicima i zastupnikom u Skupštini KS Elvisom Vretom razgovarali o projektima koje Kanton i Općina planiraju realizirati u narednom periodu, ali i o završenim projektima.

Kako je ovom prilikom istaknuto, od početka godine na području općine Ilidža realizirana su četiri velika infrastrukturna projekta iz oblasti saobraćaja. Radi se o kružnom toku, ulici Stara Pruga Osik, Hrasničkoj cesti i isključnoj traci na zapadnom prilazu gradu, koja će u promet biti puštena u narednim danima.

“Jedan od projekata koje zajednički realiziramo, i za koji je raspisan tender je Stojčevac gdje će se osim saobraćajnice raditi na uređenju pješačke zone i postavljanju nove rasvjete. U aprilu smo po prvi put uspostavili autobusku liniju od Hrasnice do Vijećnice, koja nikada prije nije imala red vožnje, dok smo u augustu obezbijedili željezničku liniju od Pazarića do Željezničke stanice, sa stajalištima na Ilidži i u Blažuju”, rekao je ministar Šteta.

Prije nekoliko dana počela je i obnova tramvajske pruge na relaciji Nedžarići – Ilidža. Za vrijeme izvođenja radova, Ministarstvo saobraćaja KS osiguralo je alternativni prijevoz kroz osam autobusa Grasa i Centrotransa, kako bi se preduprijedile gužve dok traju radovi.

“Do maja iduće godine imat ćemo završenu dionicu od Ilidže do Remize. Prije toga očekujemo da krenemo sa radovima na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice. Do kraja godine trebao bi biti raspisan međunarodni tender za izgradnju, koji će provesti Evropska banka za obnovu i razvoj. Dakle, ako sve protekne kako treba, na proljeće očekujemo početak radova. Kada je u pitanju cestovna infrastruktura i javni prijevoz, u idućoj godini investicije će biti još veće”, rekao je ministar Šteta.