SDP BiH Velika Kladuša

Do kada mislite pljačkati građane Velike Kladuše!?

OO SDP BiH Velika Kladuša upozorava javnost na najnovija dešavanja u vezi sa Agrokomercom i želi da izrazi svoje neslaganje sa kriminalnom politikom federalnih i kantonalnih vlasti, vlasti pod čijim pokroviteljstvom se vrši nezapamćena institucionalna pljačka i konačno uništenje imovine Agrokomerca iz Velika Kladuše.

Agrokomerc iz Velike Kladuše nekada je bio privredni gigant od kojeg je živio zapadni dio Bosne i Hercegovine, a danas za aktuelne vlasti kao da ne postoji, i to u vremenu kada su im puna usta navodnih podsticaja i podrške poljoprivredi, ali na žalost samo za odabrane.

Zapravo, radi se o velikoj prevari i obmani jer podsticaje dobijaju oni koji najmanje veze imaju sa poljoprivrednom proizvodnjom, ali su zato jako dobro povezani sa vlastima i verzirani kada je otimačina društvenih dobara u pitanju.

Ponovo je na djelu odavno patentirani recept privatizacijsko-tajkunske mafije, davanja navodnih pozajmica koje su uglavnom fiktivne, a onda pod ogromnim kamatama, koje su nekada dosezale i 10% dnevno, po uzoru na primjere iz Bihaća, stvarana su milionska potraživanja bez ikakvog osnova.

A onda, na bazi takvih fiktivno stvorenih potraživanja, slijedi završni udarac i preuzimanje , zapravo, otimanje imovine milionske vrijednosti, ili kako se sada namjerava u slučaju Agrokomerca, zatiranje svake privredne aktivnosti i bacanje radnika u bijedu i očaj.

S uhodanim pljačkaškim scenarijem stigli smo do famoznog ”trećeg ročišta za prodaju -Prehrambene industrije“ – d.d. Agrokomerc i Lijanovića, koji bi da je pravde morao platiti Agrokomercu dug za najam u iznosu od cca. 300.000 KM i koji na današnji dan, sa zateznim kamatama iznosi znatno više.
Unatoč činjenici da je jasno ko je kome dužan, bezobrazno, uz aminovnje federalne i kantonalne vlasti, traži se rasprodaja imovine Agrokomerca kako bi se podmirio navodni, vjerovatno nepostojeći dug prema Lijanoviću koji je skoro identičan ili manju u odnosu na ono što Lijanović duguje Agrokomercu.

Kakva je uloga Razvojne banke FBiH u ovom pljačkaškom pohodu koja bi za račun Federalne Vlade trebala kupovati nešto što je već praktično u vlasništvu te iste Vlade tek će se vidjeti.
Međutim, današnjom objavom o donošenju odluke Ustavnog suda FBiH kojom je Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH proglašena neustavnom, oživjela je nada da u Federaciji Bosne i Hercegovine ima pravde i za bahatu vlast i nade za opljačkane i obespravljene radnike.

Od sutkinje koja je zadužena za provođenje ” trećeg ročišta za prodaju -Prehrambene industrije“ – d.d. Agrokomerc, tražimo da odgodi ovo ročište i donese odluku kojom će definisati, prvenstveno prelamanje međusobnih dugovanja, te zabrani bilo kakvu prodaju prije nego naloži vještačenje predmetne imovine i utvrđivanje revidirane knjigovodstvene vrijednosti na dan 01.01.2016. godine, te na bazi toga odredi stvarnu i realnu cijenu ispod kojeg ne može biti eventualno prodana prehrambena industrija.

Cijenjenu sutkinju ovom prilikom javno upozoravamo, i skrećemo pažnju, da se u ovom slučaju radi o dobro osmišljenom planu preuzimanja Agrokomerca i da je kriminal s tim u vezi počinjen u samom startu, na što treba voditi računa ex officio. Lijanovići nisu banka, i novac od njih nije mogao biti uzet pod bankarskim uslovima, a za 500.000 KM, koliko su navodno Lijanovići ”posudili” Agrokomercu, mogli su se uknjižiti na imovinu vrijednu milion KM, ali ne i na dvadeset i više puta skuplju imovinu.

Agrokomerc se od kraja prošle godine nalazi u procesu finansijske konsolidacije, što je izgleda glavni problem za planere najveće organizirane pljački Agrokomerca, i da izvršavanje sumnjivog potraživanja na predmetnoj imovini je njihova zadnja šansa da konačno unište jedinu industrijsku nadu u Velikoj Kladuši i pošalju kući više od 200 radnika koji iz Agrokomerca hrane svoje obitelji.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.