Damir Mašić

Do kada će Federacija BiH uplatom poreza finansirati RS?

U okviru zastupničkih pitanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnik Damir Mašić (SDP) se osvrnuo na uplatu indirektnih poreza Federacije BiH i RS-a, odnosno da FBiH uplati tri puta više poreza od RS-a.

– Na današnjoj sjednici osim federalnog ministra izbjeglih i raseljenih Edina Ramića, ne vidim nikoga iz Vlade Federacije. Svojim nedolascima pokazuju koliko im je stalo do Parlamenta FBiH. Najprije zbog indolentnosti Vlade FBiH i neodgovornog odnosa predstavnika Vlade FBiH u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je Federacija na godišnjem nivou oštećena na uštrb RS-a za barem 400 miliona KM. Uplate indirektnih poreza sa područja FBiH su tri puta više, nego uplaćeni porezi s područja RS. Posebno aktueliziram ovo pitanje jer iz tog entitea imamo proteklih sedmica koordinarani udar na državu Bosnu i Hercegovinu, entiteta kojeg finansira Federacija BiH i tako godnama unazad – govori Mašić i dodaje:

– Pitanje je usmjereno ka federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević kada će konačno neko od njih otvoriti to pitanje na državnom nivou i redefinisati ove odnose nepovoljne za FBiH.

Mašić se ovsrnuo i na revozorski izvještaj Fonda za zapošljavanje invalidih osoba.

– U izvještaju smo mogli vidjeti neke zaista nevjerovatne stvari, da je navodno direktor za decembar prošle godine dobio gotovo 7.000 KM plaću, da je regres u toj firmi tri puta već nego u ostatku FBiH i sve stvar koje su elementarna nepristojnost. Pitam ministra Veska Drljaču, na osnovu revizorskog izvještaja, šta je on poduzeo da sankcioniše odgovorne – pita Mašić.

Govorio je i o radu Porezne uprave FBiH.

– Dobijamo informacije da Porezna uprava na terenu u nenaseljenim dijelovima FBiH gdje nema gotovo nikakve radne snage, kontrolira ugovore o djelu. Pitanje za Vladu FBiH je koliko je u Vladu FBiH, u ministarstvima u ovom trenutku zaposlenih po ugovoru o djelu. Je li Porezna uprava kontrolisala ugovore o djelu u Vladi FBiH, ministarstvima – govori Mašić.

Faktor.ba

Vezani članci