Damir Mašić

Do kada će Federacija BiH uplatom poreza finansirati RS?

U okviru zastupničkih pitanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnik Damir Mašić (SDP) se osvrnuo na uplatu indirektnih poreza Federacije BiH i RS-a, odnosno da FBiH uplati tri puta više poreza od RS-a.

– Na današnjoj sjednici osim federalnog ministra izbjeglih i raseljenih Edina Ramića, ne vidim nikoga iz Vlade Federacije. Svojim nedolascima pokazuju koliko im je stalo do Parlamenta FBiH. Najprije zbog indolentnosti Vlade FBiH i neodgovornog odnosa predstavnika Vlade FBiH u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je Federacija na godišnjem nivou oštećena na uštrb RS-a za barem 400 miliona KM. Uplate indirektnih poreza sa područja FBiH su tri puta više, nego uplaćeni porezi s područja RS. Posebno aktueliziram ovo pitanje jer iz tog entitea imamo proteklih sedmica koordinarani udar na državu Bosnu i Hercegovinu, entiteta kojeg finansira Federacija BiH i tako godnama unazad – govori Mašić i dodaje:

– Pitanje je usmjereno ka federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević kada će konačno neko od njih otvoriti to pitanje na državnom nivou i redefinisati ove odnose nepovoljne za FBiH.

Mašić se ovsrnuo i na revozorski izvještaj Fonda za zapošljavanje invalidih osoba.

– U izvještaju smo mogli vidjeti neke zaista nevjerovatne stvari, da je navodno direktor za decembar prošle godine dobio gotovo 7.000 KM plaću, da je regres u toj firmi tri puta već nego u ostatku FBiH i sve stvar koje su elementarna nepristojnost. Pitam ministra Veska Drljaču, na osnovu revizorskog izvještaja, šta je on poduzeo da sankcioniše odgovorne – pita Mašić.

Govorio je i o radu Porezne uprave FBiH.

– Dobijamo informacije da Porezna uprava na terenu u nenaseljenim dijelovima FBiH gdje nema gotovo nikakve radne snage, kontrolira ugovore o djelu. Pitanje za Vladu FBiH je koliko je u Vladu FBiH, u ministarstvima u ovom trenutku zaposlenih po ugovoru o djelu. Je li Porezna uprava kontrolisala ugovore o djelu u Vladi FBiH, ministarstvima – govori Mašić.

Faktor.ba

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.