Vojin Mijatović

Do 1. januara će biti usvojeni zakoni koji će omogućiti da minimalna plaća bude 1.000 KM

Još nije kasno da od 1. januara 2024. godine minimalna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine bude 1.000 maraka, tvrdi federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i zamjenik federalnog premijera Vojin Mijatović, koji je i dao ovo obećanje ranije.

Iako set fiskalnih zakona još nije ni u parlamentarnoj proceduri, Mijatović je uvjeren da će minimalna plaća od 1. januara 2024. godine biti 1.000 maraka.

– Set fiskalnih zakona kojima će se, između ostalog, omogućiti da minimalna plaća radnika u Federaciji BiH bude 1.000 maraka, vrlo brzo će biti usvojen na Vladi i biti poslan u parlamentarnu proceduru. Vjerujemo da će biti dovoljno vremena da Parlament FBiH, nakon razmatranja, usvoji te zakone do kraja godine.

Radna grupa stručnjaka koji rade na izradi prijedloga novih zakona je pri samom kraju posla. Dakle, očekujem da ćemo od 1. januara imati usvojen set neophodnih fiskalnih zakona, a datum primjene će zavisiti od spremnosti svih institucija, a prevashodno Poreske uprave, u izmjenama podzakonskih akata i primjeni novog sistema obračuna plaća i doprinosa – izričit je Mijatović.

Sve što je Vlada FBiH najavljivala bit će ostvareno, tvrdi federalni ministar.

– Imat ćemo i najniže opterećenje na rad ili plaću u iznosu od 28,5 posto, što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji. Tako ćemo postati vrlo atraktivni za strana ulaganja. Postoji jasna ekonomska računica da je izvodivo imati minimalnu plaću od 1.000 maraka i opterećenje na plaće od samo 28,5 posto, uz zadržavanje fiskalne stabilnosti Federacije BiH. Naravno, prethodno će biti izmjenjen način obračuna na tzv. “bruto 2”, kako bi osigurali da rasterećenje na doprinosima ide u plaće radnika, a ne u ekstra zaradu pojedinih privrednika – ističe Mijatović.

Ova Vlada je odlučila da bude servis građana i privrede, uz svu cijenu koja mora da se plati, poruka je ministra.

– Neophodna je i potpuna online fiskalizacija, kojom dodatno smanjujemo tzv. sivu zonu i zloupotrebe. Na taj način planiramo nadomjestiti nemali iznos koji će se pojaviti kada spustimo stopu dopinosa. Svi ovi procesi moraju ići zajedno kako bi ukupna reforma bila uspješna – kaže Mijatović.

Faktor

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.