Sarajevo

Dnevni avaz i avaz.ba prekršili Kodeks za štampu i on-line medije

Obzirom da se prekoreni mediji ni gotovo mjesec dana nakon Odluke Žalbenog vijeća o kršenju Kodeksa nisu udostojili da poslušaju preporuku Vijeća za štampu i u svojim izdanjima objave njen tekst, prinuđeni smo na ovaj način s njom upoznati širu javnost

Slika

Vijeće za štampu u BiH je prihvatilo žalbu Kluba poslanika SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, te konstatovalo da su Dnevni avaz, kao i portal avaz.ba, prekršili  Kodeks za štampu i on line medije BiH. Obzirom da se prekoreni mediji ni gotovo mjesec dana nakon Odluke Žalbenog vijeća o kršenju Kodeksa nisu udostojili da poslušaju preporuku Vijeća za štampu i u svojim izdanjima objave njen tekst, prinuđeni smo na ovaj način s njom upoznati širu javnost.

Podsjećamo, avaz.ba i Dnevni avaz su potpuno netačno prenijeli diskusiju poslanika Slavka Jovičića u kojoj je spominjao i funkcionere SDP-a i svjesno mijenjajući ton njegove diskusije dezinformisali javnost što je nedvojbeno vidljivo i iz javno dostupnog stenograma sjednice.

U svom govoru poslanik Jovičić je iznio pohvale na račun angažmana Premijera F BiH Nermina Nikšića u vrijeme poplava, kao i kritiku upućenu manjem broju medija koji su objavili neistinu da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u to vrijeme „pobjegao u inostranstvo“.

Portal avaz.ba i novine Dnevni avaz su očigledno svjesno promijenili suštinu izjave poslanika Jovičića prenoseći da je on navodno izjavio da su „Nikšiću važnije TV stanice od saradnika, a Lagumdžija je pobjegao u inostranstvo“. Na taj način su, kako je utvrđeno, u ovom slučaju prekršili Kodeks za štampu i on line medije.

Ne treba dodatno pojašnjavati javnosti da ovo nije prvi put da se u avazovim izdanjima vrlo svjesno i u potpuno krivom kontekstu predstavljaju izjave, ljudi i događaji. Protiv laži i podmetanja se jedino može boriti istinom, a ona je po ko zna koji put nedvojbeno utvrđena.  

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.