Dnevne novine o Adnanu Jusiću – čuvaru tradicije

Dnevna novina Avaz pisala je o našem kandidatu Adnanu Jusiću, po zanimanju limaru i jednom od rijetkih koji na Baščaršiji čuvaju tradiciju ručne izrade predmeta. Tekst prenosimo u cjelosti:

Napustio Pravni fakultet i odlučio se za zanat

Da su zanatlije čuvari tradicije Baščaršije, potvrđuje i Adnan Jusić, koji je, iako mu je ostalo još nekoliko ispita, napustio Pravni fakultet i odlučio da bude limar. U Čurćiluku velikom na Baščaršiji učio je zanat od amidže, koji se limarstvom bavio više od 40 godina. U razgovoru za  „Avaz“ kazao je da je završio Petu gimnaziju i upisao Pravni fakultet.

Adnan Jusic

Sam svoj gazda

„Bio sam pri kraju studija, ali eto, nije mi se dalo da budem pravnik. Kao dijete,počeo sam dolaziti kod amidže u dućan i kuckati po limu. Svoj sam gazda već  15 godina. Pravim roštilje, tradicionalne bosanske šporete fijakere, sačeve i ostale limarske proizvode“, kazao je Jusić.

Dodaje da je ova turistička sezona bila loša. Turista je pun grad,dođu i slikaju se ispred radnje da se vide tepsije,fijakeri i roštilji, ali slabo kupuju.

„Nisu zainteresirani za limarske rukotvorine, možda im je teško nositi nazad. Najčešće kupuju sitnije predmete, đevđire, tepsije…. dok sugrađani kupuju grilove, sač, šiš za prženje kafe“, rekao je Jusić.

Posao opada

Posljednijh godina, kako nam je kazao, dosta velikih radnji uvozi peći, grilove, sačeve iz istočnih zemalja tako da im i zbog toga posao opada.

„Nekada se desi da u danu ništa ne prodam. Ipak od ovog posla živim solidno,odem na godišnji, na more, vozim auto i izvedem porodicu na večeru, ali ne stalno nego jednom mjesečno“, govori nam Jusić.

Izvor: Avaz

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.