Premijer FBiH Nermin Nikšić

Djeca oboljela od dijabetesa ne smiju biti taoci birokratije i procedura

Premijer Fedeacije BiH Nermin Nikšić kaže kako je uspješno djelimično riješen problem nabavke trakica za mjerenje glukoze u krvi za djecu oboljelu od dijabetesa Tip 1.

„Sastanku sa mnom i sa ministrom zdravstva FBiH Nediljkom Rimcem, osim predstavnika Udruženja, Alme Mulaosmanović, Adele Velagić i Suada Sinančevića, odazvali su se i direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša i direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović sa saradnicama.

Na taj način smo svi pokazali odgovornost i spremnost da pomognemo djeci i roditeljima koji se suočavaju sa ovim problemom.

Dijabetes Tip 1 je bolest koja zahtijeva stalnu kontrolu. Zato je jako važno da su svi učesnici sastanka pokazali opredjeljenost da nađeno neko rješenje, jer smatramo da nije u redu da djeca i njihovi roditelji trpe zbog birokratije i procedura, koje jesu ispoštovane prilikom nabavke, ali očigledno iz izjava i žalbi roditelja, nabavljane trakice i aparati nisu pouzdani za mjerenje.

Sasvim je jasno da u okviru toga ne smijemo izlaziti iz zakonskih procedura, ali kao što je na sastanku kazao ministar zdravstva Federacije Nediljko Rimac, djeca jesu ovim diskriminirana, a zakon nije nepromjenjiv i tu ćemo djelovati u što kraćem periodu koji je pred nama i pokušati određenim izmjenama jasnije definirati ovo polje.

Do tada ono što smo nakon razmjene mišljenja uspjeli usaglasiti kao brže rješenje jeste da se na isti način kako je to regulirano u Livanjskom kantonu, nabavka trakica za mjerenje ostavi na izbor roditeljima, uz uslov da se ta procedura sa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH prebaci na kantonalne Zavode koji će roditeljima doznačavati sredstva za kupovinu trakica. To je rješenje za sad prihvatljivo svima. Posebno mi je drago što je prihvatljivo i roditeljima.

Problem aparata ćemo rješavati uskoro. Tu sam jasno kazao da ne želim prihvatiti da ne možemo ući u proces valorizacije ugovora sa dobavljačima- nije mi prihvatljivo da djeca pate dok se mi usaglašavamo.

Na kraju, najvažnije je da su predstavnici Udruženja zadovoljni ishodom današnjeg sastanka. Djeca su najvažnija, ali i roditelji na koje su primarno oslonjenji“, naveo je premijer Nikšić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.