Dizdar u Srebrenici: Puna podrška porodici Omerović

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar danas je u Srebrenici posjetio porodicu povratnika Mirsada Omerovića, kojeg je sinoć privela policija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Naime, Omerović je priveden zbog negodovanja koje je izrazio povodom koncerta ispred pravoslavne crkve na godišnjicu genocida u Srebrenici.

“Nakon što smo primili informaciju o ovom slučaju, posjetili smo porodicu Mirsada Omerovića, povratnika, koji je prošao i torture logora, kako bismo dobili više informacija o onome što se dogodilo i kako bismo im iskazali podršku. Posljednjih mjeseci smo svjedoci učestalih napada i pritisaka na povratnike, koji su se nakon genocida i zločina vratili na svoja ognjišta. Njihova žrtva je velika, napade na njih nećemo posmatrati sa strane, učinit ćemo sve kako bismo pomogli, omogućili im jednaka prava i život učinili lakšim. Mirsadovoj porodici smo obećali pomoć, i izrazili očekivanja da će Mirsad uskoro biti pušten kući”, izjavio je ministar Dizdar.

Ministar Dizdar je ovom prilikom pozvao i predstavnike domaćih institucija međunarodne zajednice da izvršavaju obavezu zaštite povratnika.

“Jadna je vlast koja silu provodi nad najugoženijim i najnemoćnijim”, zaključio je Dizdar.