Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica

Dizdar potpisao ugovore s poslodavcima o sufinansiranju plata povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je danas u Sarajevu ugovore o sufinansiranju plata sa 10 poslodavaca koji su uposlili 12 povratnika nakon što su ispunili kriterije resornog ministarstva u okviru Programa podrške zapošljavanju povratnika u organima uprave, javnim ustanovama i preduzećima na prostoru Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH.

Dizdar je pojasnio da je riječ o novom programu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kroz koji u prvoj godini sufinansiraju 70 posto bruto plate kako bi osigurali zapošljavanje povratnika u njihovim matičnim zajednicama, većinom u entitetu Republika Srpska.

“Radi se o ljudima koji su na ovaj način trajno riješili problem svoje egzistencije i zaposlenja jer su poslodavci obavezni da s njima zaključe ugovore o radu na neodređeno vrijeme”, rekao je Dizdar.

Zahvalio je poslodavcima koji su tim činom konkretno pokazali da povratnike gledaju kao svoje ravnopravne sugrađane kojima daju mogućnost da se potpuno integrišu u svoje zajednice.

Dizdar je najavio nastavak realizacije programa u budućnosti i izrazio uvjerenje da će se on vremenom razvijati kada veći broj poslodavaca bude upoznat s benefitima koje ostvaruju zapošljavanjem povratnika.

Jedan od korisnika programa, Sanjin Mušanović iz Kneževa koji je diplomirani politolog, izjavio je da je u više navrata radio u Opštini Kneževo na određeno vrijeme i zahvalio federalnom ministarstvu i opštinskom načelniku što je dobio ugovor na neodređeno.

Direktorica vrtića “Poletarac” iz Srebrenice Tifa Efendić i v.d. direktorica Turističke organizacije Prijedor Armanda Dijana zahvalile su uime poslodavaca Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na realizaciji programa i izrazile nadu da će njegova realizacija biti nastavljena.

Za realizaciju programa izdvojeno je 132.352 KM.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.