Dizdar o prvih 100 dana rada: U prosjeku svaki treći dan smo posjetili povratničke zajednice

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI) u prvih 100 dana rada realizovalo je 5.280 pojedinačnih mjera podrške povratnicima, raseljenim licima i izbjeglicama, a ukupna vrijednost provedenih aktivnosti je više od 24 miliona KM.

Govoreći o onome što je obilježilo rad, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar ističe da je posebna pažnja posvećena novim projektima, koji će imati poticajnu ulogu.

“Prvi put su podržane porodilje povratnice u cijeloj Bosni i Hercegovini. Također, prvih 100 dana rada obilježila je rekordna podrška početnim biznisima povratnika. Usvojena je izmjena unutrašnje organizacije kojom je predviđeno osiguranje besplatne pravne pomoći povratnika u ostvarivanju njihovih prava i interesa. Po prvi put realizuje se program podrške zapošljavanja povratnika u javnim institucijama i preduzećima. Objavili smo javni poziv za podršku i projektima iz iseljeništva. Posebno značajan projekat za sve nas je izgradnja objekata Memorijalnog centra u Potočarima gdje su u toku radovi na rekonstrukciji upravne zgrade, za čiju namjenu smo, uz podršku Vlade, osigurali približno 650 hiljada KM”, kazao je Dizdar.

Između ostalog, realizirani su i drugi infrastrukturni projekti, stambeni projekti, te su unaprijeđeni programi stipendiranja učenika i studenata.

Dizdar dodaje da se kontinuiranim prisustvom na terenu nastoje informirati o potrebama u povratničkim zajednicama.

“U prosjeku smo svaki treći dan bili u posjeti povratničkim zajednicama, kako bismo uspostavili direktne kontakte s lokalnim zajednicama i povratnicima. Na taj način dobijamo pravu sliku o njihovim potrebama. Nastavit ćemo s ovom praksom, jer smo se osvjedočili u njene rezultate”, naglasio je Dizdar.

Dizdar je najavio i nove aktivnosti i unaprjeđenje rada Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

“U narednom periodu ćemo uložiti dodatni napor u ostvarivanju prava povratnika kroz programe koje implementiramo u povratničkim sredinama. Pozivam povratnike da se redovno javljaju na raspisane javne pozive, jer time ostvaraju pravo na podršku”, zaključio je Dizdar, saopćeno je iz FMROI-a.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.