Dizdar i Suljagić na tribini u St. Louisu: Memorijalizacija je način da se čuje glas žrtve

Udruženje preživjelih srebreničkog genocida u St. Louisu organiziralo je javnu tribinu „Uloga bh. dijaspore u kulturi pamćenja i uključivanje u istraživačke i razvojne projekte Memorijalnog centra Srebrenica i Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice“.

Gosti ove tribine bili su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić.

Ovom prilikom predstavljeni su rad i aktivnosti Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Memorijalnog centra Srebrenica.

Ministar Dizdar naglasio je da su uvezivanje građana u iseljeništvu kroz kulturne, ekonomske i svake druge vidove saradnje, opšti ciljevi na kojima je potrebno zajednički raditi.

„Došli smo ovdje da još jednom potvrdimo opredjeljenje Vlade FBiH i Ministarstva za saradnju s našim iseljeništvom, na stvaranju istinskih, čvrstih veza sa našim ljudima koji žive izvan domovine. Naša želja je da obnovimo pokidane veze i da ojačamo one koje već imamo“, kazao je Dizdar. Naveo je da Ministarstvo, u saradnji sa Memorijalnim centrom, realizuje projekat podizanja svijesti o nužnosti memorijalizacije. „Memorijalizacija je zapravo jedini način prevencije budućih zločina.

Nažalost u svijetu u kojem ponovo dominira retorika mržnje, moramo se prisjećati genocida koji je počinjen u Bosni i Hercegovini i svega što ga je uzrokovalo – mržnja, ksenofobija, predstavljanje drugačijeg ne kao nečeg što nas obogaćuje, nego kao nečeg što je prijetnja dominantnim identitetima. Ovdje smo da sa našim građanima u SAD-u realizujemo ono što je ključni zadatak svakog naroda, svake nacije, to je solidarnost. Zajedno moramo raditi na unapređivanju kvalitete života u Bosni i Hercegovini, na razvijanju svijesti našeg stanovništva o značaju onog što naša zemlja predstavlja na globalnom planu“, poručio je ministar Dizdar, te pohvalio rad bh. zajednice u St. Louisu.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić ocijenio je da su susreti ove vrste prilika za razmjenu iskustava, kao i saradnju na projektima koji promiču svijest o genocidu i ljudskim pravima.

Govoreći o važnosti čuvanja sjećanja, poručio je da je naša obaveza da sjećanje bude živo i kontinuirano.

„U tom smislu, Memorijalni centar Srebrenica ima posebnu ulogu, on je gravitacioni centar sjećanja na devedesete godine”, kazao je Suljagić.

Također, učesnici tribine bili su i Hasan Hasanović, vođa Tima usmene historije Memorijalnog centra, i Azir Osmanović, vođa Muzejsko-arhivskog tima Memorijalnog centra.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.