Odbor za obrazovanje, nauku i mlade SDP BiH

Diskreditacija ANU BiH je udar na državu Bosnu i Hercegovinu!

Odbor za obrazovanje, nauku i mlade Socijaldemokratske partije BiH oštro osuđuje odluku Vlade Federacije BiH i smatra neprihvatljivim izjednačavanje statusa Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) sa akademijama koje nose etnički prefiks.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH) i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) su udruženja građana, koje djeluju isključivo pod etničkim prefiksom, te se finansiraju i iz drugih izvora.

Odluka koju je Vlada FBiH donijela kako bi osigurala glasove za usvajanje budžeta, a kojom se putem raspodjele budžetskih sredstava dodjeljuju sredstva ANU BiH, HAZU BiH i BANU, dodatno degradira i dovodi u podređen položaj ANU BiH.

Svaki pokušaj diskreditacije ANU BiH je udar na državu. Naime, jedina je Akademija nauka i umjetnosti BiH osnovana prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, te ona jedina baštini kontinuitet države, dok ostale djeluju kao udruženja građana.

Dakle prema Zakonu o Akademiji nauka i umjetnosti BiH iz 1965. godine samo ANU BiH je legitimna akademija nauka i umjetnosti. Ostale akademije ne mogu dobiti taj zvanični status, niti smiju biti na isti način finansirane kroz budžet Vlade Federacije BiH.

Odbor za obrazovanje, nauku i mlade SDP BiH poziva Vladu Federacije BiH da povuče ovu odluku i da prestane udarati na suverenitet države Bosne i Hercegovine, grubim, antiustavnim i nelegitimnim pokušajima diskreditacije jedine državne i priznate Akademije nauka i umjetnosti BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.