Dr Sanjin Saračević, vijećnik SDP BiH u OV Novi Grad Sarajevo

Diktatura amatera SDA Novog Grada

Prema riječima dr Saračevića, izdvajanja za socijalne kategorije su u ovogodišnjem budžetu na najnižem nivou u proteklih 10-ak godina i kao takva potpuno neprihvatljiva.

Slika

Budžet Opštine Novi Grad Sarajevo za 2014. godinu je nerealno visoko projiciran (26,5 miliona KM), a sve u cilju otvaranja prostora za realizaciju, najblaže rečeno sumnjivih nauštrb vitalnih projekata. Da se opština Novi Grad nalazi u finansijskom kolapsu govori i podatak da će se stvarna realizacija prihoda u 2013. godini prema trenutnim pokazateljima kretati oko 22 miliona, što bi, u tom slučaju, predstavljao jedan od najmanjih prihoda budžeta u poslijeratnoj historiji Novog Grada. S tim u vezi, a u cilju zaštite istih, insistirali smo na precizno definisanim prioritetima u 2014. godini, što niti od načelnika niti od odgovornih osoba nije učinjeno.

Naime, Opštinsko vijeće je glasovima  većine donijelo odluku za kupovinu objekta Vistafon.  Objekat koji će nas u naredne 3 godine, za koliko je planirano ispumpavanje opštinskog budžeta za ovu svrhu, nezvanično koštati  između 3,5 do 4 miliona konvertibilnih maraka, iako stvarna vrijednost objekta ne prelazi 1,5 miliona KM. Budući da ovaj iznos predstavlja oko 40% godišnjeg iznosa namijenjenog za kapitalna ulaganja, lako je zaključiti da će kupovina Vistafona biti najznačajniji investicioni poduhvat u četverogodišnjem mandatu SDA. Transparentnost i profesionalizam vodećih ljudi Opštine najbolje ilustruje podatak da pomenutom odlukom nije preciziran čak ni iznos planirane investicije. Također, ne postoji informacija o budućoj namjeni objekta kao niti isplativost istog. Planirati kapitalne izdatke na temelju podrške Kantona Sarajevo, bez jasno definisanih prioriteta je sasvim iracionalno uzimajući u obzir činjenicu da je u protekloj godini opština ostala bez značajnog dijela planiranog iznosa od Kantona. Već sada je jasno da ni u 2014. godini, grupa „poslanika“ i privatnih ministara okupljenih oko kantonalne kase neće biti u stanju finansirati/sufinansirati niti jedan ozbiljan kapitalni projekat.

Prema riječima dr Saračevića, izdvajanja za socijalne kategorije su u ovogodišnjem budžetu na najnižem nivou u proteklih 10-ak godina i kao takva potpuno neprihvatljiva. Na insistiranje vijećnika SDP-a, prošlogodišnjim rebalansom su vraćena sredstva za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji. Ove godine su poljoprivrednici ponovo na udaru, tako da su planirana sredstva samo za realizaciju prošlogodišnjih obaveza, dok će novac planiran privrednom sektoru biti utrošen za finansiranje bankovne kamate privatnim subjektima (200.000 KM), prekvalifikaciju radnika (100.000 KM) i slične namjene, a sve to bez bilo kakve analize potrebe, očekivanih rezultata, obaveza korisnika, a time i kontrole i opravdanosti utroška novca. Slična praksa je započeta u prethodnoj godini kada je u cilju otvaranja novih radnih mjesta isplaćeno 400.000 KM, a da pri tome do danas ne postoji niti jedan izvještaj o utrošenim sredstvima kao i broju novouposlenih. Ukoliko su ove transakcije imale efekta postavlja se pitanje zašto u ovoj godini za tu namjenu nisu planirana sredstva.

Činjenica da još uvijek nije usvojena ni strategija razvoja opštine Novi Grad Sarajevo, a koja je planirana u prethodnoj godini, na najbolji način oslikava neozbiljnost i amaterizam vladajuće politike SDA Novog Grada. Fokus djelovanja u proteklom periodu bio je na pretumbavanju opštinskih službi i, u značajnom broju slučajeva, postavljanju nekompetentnih i nekvalifikovanih, ali podobnih kadrova. Slično se desilo i sa javnim preduzećem „Lokom“, gdje je izmjenom Statuta  omogućeno imenovanje direktora sa srednjom stručnom spremom i bez radnog iskustva.  Danas, kao rezultat takvih i sličnih aktivnosti, gdje jedini kriterij predstavlja podobnost, je i jednonacionalni sastav rukovodećih pozicija, istakao je dr Sanjin Saračević, vijećnik SDP BiH u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.