Javna tribina

Dijalog sa predsjednikom SSS BiH o radno-pravnom zakonodavstvu i potpisanom Općem kolektivnom ugovoru

Sinoć je u punoj sali Općine Vogošća održana javna tribina “Dijalog sa predsjednikom Saveza sindikata BIH Ismetom Bajramovićem o radno-pravnom zakonodavstvu I potpisanom Općem kolektivnom ugovoru” u organizaciji Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica Općinske organizacije Vogošća.Tribini su prisustvovali radnici i sindikalci iz Pretisa, Željeznica FBIH, Grasa, vogošćanskih škola kao i sindikalni aktivisti i aktivistice Općinske organizacije SDP Vogošća.

Predsjednik Bajramović je upoznao prisutne sa načinom borbe SSSBIH i putem koji je Sindikat prošao u pokušajima da u socijalnom dijalogu utiče na rješenja u Zakonu o radu, a potom kako su došli do konačnog potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora.

Besima Borić je upoznala prisutne sa Odlukom Ustavnog suda koji je Zakon o radu stavio van snage i svojim zaključcima poslao Vladi poruke da se moraju poštovati propisane i Ustavne I poslovničke procedure.

Sindikalci iz Pretisa, i namjenske i tržne proizvodnje, iznijeli su niz problema sa kojima se nose, od nemogućnosti liječenja zbog neuplate doprinosa (namjenska) do višemjesečnog nedobijanja plata i potpune neizvjesnosti o sudbini tridesetak radnika koliko ih je preostalo iz Alatnice.

Opći zaključak je da su radnici sa vogošćanskog lokaliteta u vrlo teškom položaju i da je potrebno nastaviti i političku i sindikalnu borbu za dostojanstven život radnika i radnica i posebno pojačati saradnju i buditi solidarnost među ljudima.

Prije Tribine održana je izborna Konvencija FSA SDP Vogošća na kojoj je izabrano novo rukovodstvo i usvojen Program rada. Nova predsjednica FSA Vogošća je Anela Šebo, mlada sociologija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.