Blog Aldija Halilovića, člana Glavnog odbora SDP BiH

DF bi trebao biti iskren prema građanima

„Mi smo opozicija u Parlamentu, ali ostajemo u Vladi!“ suština je nedavne odluke Predsjedništva Demokratske fronte. Pomalo čudna, da ne kažem suluda, konstrukcija po kojoj deeflije ostaju u udobnim foteljama federalne Vlade, ali njihovi zastupnici neće podržavati istu u Parlamentu?! Čudno, ali ne i neočekivano obzirom da DF od izbora 2014. godine do danas pokazuje elementarno neznanje čak i osnovnih matematičkih operacija, a kamo li (složenog) političkog sistema Bosne i Hercegovine.

Upravo zbog ovakve politike DF-a, ukoliko se uopšte može nazvati politikom, i danas smatram kako smo u SDP-u donijeli pogrešnu odluku pomažući koaliciji SDA –HDZ-DF da formiraju vlast u FBiH jer se već tada dalo naslutiti da ’trio fantastikus’ neće funkcionisati već je samo pitanje dana ko će koga prevariti.

Tada sam izražavao sumnju da će nakon imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH formiranje vlasti biti zaustavljeno trgovinom foteljama. Pogriješio sam. ‘Trio fantastikus’ je najprije formirao vladu pa tek onda započeo bitku za fotelje koja još uvijek traje.

Zaista sam vjerovao da zadugo nećemo imati priliku gledati veći cirkus od famozne ‘rekonstrukcije’ federalne Vlade koja je za posljedicu imala situaciju u kojoj su svi bili i pozicija i opozicija, sve dok ovih dana DF nije odlučio da djeluje kao opozicija, IZ VLADE?! Danas su otišli i korak dalje u svom opoziciono-pozicionom djelovanju pa bojkotuju sjednicu Vlade u kojoj su ostali kako bi se navodno borili za poštivanje Ustava i zakona.

Za one koji možda nisu razumjeli: DF je od prije par dana opoziciona stranka koja ne podržava Vladu u parlamentu, ali istovremeno ima svoje ministre u Vladi u čijem radu ne učestvuju jer su opozicija.

Ukoliko DF zaista želi krenuti ‘odlučno u promjene’ najprije bi trebali:

biti iskreni prema građanima koji su im dali svoj glas na proteklim izborima i priznati da nisu sposobni da se izbore sa svojim partnerima SDA i HDZ za ono što su im obećali;

završiti ovaj cirkus u vlasti i izaći iz nje na način kako se u svim normalnim državama napušta vlast;

pokazati u opozicionim klupama zajedno sa SDP i ostalim građanskim strankama šta znači formiranje političkog bloka oko ideja, a ne podjele (pred)izbornog plijena u vidu načelničkih pozicija.

U suprotnom će biti samo skup jeftinih populista i demagoga koji bi da vladaju, al’ ne odgovaraju!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.