Brčko

Deset poslanika uputilo otvoreno pismo gradonačelniku Brčko distrikta BiH

Pismo potpisuju Suad Burić, Enes Pašalić, Esad Atić, Halil Ljuca, Mustafa Sinanagić, Salim Bašić, Adnan Drapić, Sabira Mujkić, Ibrahim Kamenjašević, Admir Mujkanović

Slika

Danas je 10  zastupnika iz SDP-a, SBB-a i SDA koji participiraju u skupštini Brčko Distrikta upriličilo zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su prezentirali otvoreno pismo koje su uputili gradončelniku Anti Domiću.

Šef zastupničkog kluba SBB-a u brčanskoj skupštini Enes Pašalić je u ime 10 zastupnika podsjetio da su dva od tri zastupnika SDA javno istupila iz skupštinske većine koja „se svela na 17 ili 18 zastupnika od čega su u njoj samo tri bošnjačka predstavnika“.

-Na taj način skupština u Brčkom je izgubila svaki legalitet i legitimitet jer za adekvatan rad skupštine potrebno je najmanje 19 zastupnika, a u tom sklopu, da bi se donosile odluke, predviđene za afirmativne glasove konstitutivnih naroda, potrebna je jedna trećina svakog od konstitutivnih naroda, što u ovome slučaju iznosi 4 Bošnjaka- kazao je Pašalić.

Dodajući da je predsjednik skupštine /Đorđa Kojić op.a/ nakon izlaska dva zastupnika SDA iz parlamentarne većine kazao da skupština može, ne-smetano, nastaviti s radom.

On je naglasio da u vlasti Distrikta participiraju 100 posto Hrvati i približno tome Srbi, dok, su, trenutno Bošnjaci, čiji su predstavnici najbrojniji u skupštini /13 zastupnika/, predstavljeni sa oko 20 posto.

-Bošnjaci su u vlasti Brčko Distrikta svedeni na otirač i želimo javno zbog toga reagirati otvorenim pismom- zaključio je Pašalić.

Otvoreno pismo 10 bošnjačkih zastupnika u skupštini Brčko Distrikta koje je pročitao šef zastupničkog kluba SDA Admir Mujkanović prenosimo integralno:

Poštovani Gradonačelniče, gospodine Domiću,

Svjedoci smo krajnje složene situacije u Distriktu, prije svega ponižavajućeg položaja Bošnjaka. Krajnje je vrijeme da Vas podsjetimo da Vam je funkcija gradonačelnika Distrikta, koja je pripadala Bošnjaku, neprincipijelno ustupljena od  jedne manjinske grupe bošnjačkih poslanika. To vas je dodatno obavezivalo da radite u interesu svih građana i konstitutuvnih naroda Distrikta, pa samim tim i bošnjačkog naroda. Nažalost, vaša aktualna politika je postala suprotna temeljnim principima Konačne arbitražne odluke i Statuta Distrikta. Nakon što su dva poslanika SDA javno saopštila da napuštaju vladajuću većinu, koja se tako praktično svela na 17, odnosno 18 poslanika i samo tri bošnjačka predstavnika i kao takva postala nekompetentna da kroz parlament- zakonodavno tijelo donosi zakon, kao ni one odluke za koje je potrebna kvalificirana većina svakog od konstitutivnih naroda, Vi javno izjavljujete, zajedno sa predsjednikom Skupštine gospodinom Kojićem, da nema nikakvih smetnji da Skupština i Vlada nastave sa normalnim radom. Iz Vaše logike može se zaključiti da bi aktualna vlast mogla da nastavi sa radom i kada bi imala 16 poslanika, a bošnjački udio u toj vlasti sveo na jednog ili dva poslanika. Ne čini li Vam se, gospodine Domiću, nekorektnom takva logika spram jednog konstitutivnog naroda i to onoga u ime kojeg vam je nelegitimno ustupljeno mjesto gradonačelnika.

Krajnje je vrijeme da prestanete, zajedno sa predsjednikom Skupštine gospodinom Kojićem uslovljavati i određivati koje stranke mogu ući u vlast, a koje ne, koji Bošnjaci mogu biti u vlasti, a koji ne. Ovo nije 1992. godina, niti je Brčko u Republici Srpskoj. Istovremene u vladajućoj većini su Hrvati 100% zastupljeni, a Srbi gotovo isto toliko. Bošnjaci participiraju u vladajućoj većini isključivo sa gospodinom Esedom Kadrićem i Zijadom Nišićem, koji trenutno ne predstavljauju ni 20 %  bošnjačkog biračkog tijela. Bošnjaci ne bi trebali biti nebitan dodatak srpsko- hrvatskoj vlasti u Distriktu jer predstavljaju gotovo polovinu biračkog tijela u Distriktu.

Koristimo priliku da još jednom pozovemo tri preostala bošnjačka poslanika u vladajućoj većini da se oslobode magijske opčinjenosti vlašću  te da nam se pridruže u definiranju legitimnih i legalnih principa formiranja nove većine u Distriktu.

Od Vas, gospodine Domiću, tražimo, kao i od gospodina Kojića, da još jednom provjerite da li imate u vladajućoj većini najmanje 19 poslanika i najmanje 4 bošnjačka zastupnika. Ako nemate, svaki dalji rad Skupštine je upitan, te se stoga moraju otvoriti procesi razgovora sa svim parlamentarnim strankama kako bi se došlo do legalne i legitimne skupštinske većine shodno rezultatima izbora. U protivnom, ulazimo u vanredno stanje o kojem ćemo obavijestiti supervizora i ostale relevantne državne i međunarodne faktore. Naravno, u tom slučaju gubite svaku dalju podršku bošnjačke većine u parlamentu, te otvarate mogućnosti eskalacije parlamentarne krize sa neizvjesnim posljedicama – navedeno je u otvorenom pismu gradonačelniku u Brčkom Anti Domiću koje potpisuju:  Suad Burić, Enes Pašalić, Esad Atić, Halil Ljuca, Mustafa Sinanagić, Salim Bašić, Adnan Drapić, Sabira Mujkić, Ibrahim Kamenjašević, Admir Mujkanović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.