Dervo Sejdić pisao Schmidtu: Nakon izbora u oktobru imat ćete lakši dio posla

Dervo Sejdić, jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, uputio je večeras otvoreno pismo visokom poredstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, nakon što je Schmidt donio odluku kojom je nametnuo tehničke, ali ne i političke, izmjene Izbornog zakona BiH.

U otvorenom pismu Sejdić se zahvalio visokom predstavniku što je danas napravio izuzetan korak.

– Poštovani gospodine Schmidt, u ime građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime hvala Vam što se danas uradili izuzetan korak i učinili ogroman napredak za građane Bosne i Hercegovine. Današnjom objavom amandmana na Izborni zakon osigurali ste veliku sigurnost u zaštiti integriteta izbora i zaštiti glasa birača.

Vjerujem da će naredni oktobarski izbori biti na visokom stepenu demokratskih i u okvirima evropskih standarda. Hvala Vam, gospodine Schmidt.

Uvjeren sam da ćete nakon izbora u oktobru 2022. imati lakši dio posla na provedbi presuda suda za ljudska prava jer ćete imati saradnike i sagovornike u novoformiranom Parlamentu Bosne i Hercegovine – napisao je Sejdić u objavi na svom Facebook profilu.

Schmidt je nametnuo izmjene Izbornog zakona koji se tiču integriteta izbora, nakon što je u javnost procurio tekst izmjena koje su predviđale i način popune delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji je veliki broj stranaka i građana ocijenio diskriminatornim. Stoga su održani i protesti pred zgradom OHR-a, u kojima je učestvovalo više od 7.000 ljudi, a među građanima je bio i Sejdić. Građani su tražili od Schmidta da ne nameće izmjene Izbornog zakona kakve su prvobitno bile na stolu.

Faktor

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.