Dervišević: Zaštita žena od nasilja nije dovoljno prepoznata kao problem društva

Zaštita žena od nasilja kod nas nije dovoljno prepoznata kao problem društva. Žrtve nasilja nisu zaštićene, nisu sigurne, nevidljive su jer nema sistema koji ih registruje, niti brine za njih, izjavila je za Fenu zamjenica šefa Kluba SDPBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Rejhana Dervišević, komentirajući posljednje slučajeve femicida u Gradačcu i Miljevini kod Foče.

Po njenim riječima, ne postoje baze podataka ni o žrtvama, ni o nasilnicima. Postoji samo sistem nasilja kojem se društvo mora bez odlaganja mnogo odlučnije suprotstaviti.

“Više nego ikada potrebno je poduzeti konkretne mjere kako bismo zaštitili naše majke, kćerke, sestre, kolegice, komšinice….a nasilnike spriječili i osudili. On sto je nažalost evidentno je refleksija nedovoljnog činjenja i manjak koordinacije, odnosno nedovoljno aktivnosti cjelokupnog institucionalnog sistema. Naša je obaveza odlučno se suprotstaviti svakoj vrsti nasilja”, kazala je Dervišević.

Posljednji slučaj femicida u BiH dogodio se u utorak u naselju Miljevina, nedaleko od Foče, gdje je Radomir Andrić pištoljem usmrtio suprugu Milevu, a potom sebi oduzeo život.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.