Sarajevo

Denis Bećirović: Zakon o sportu u BiH moramo mijenjati zbog budućih generacija

Denis Bećirović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za Klix.ba kaže kako je uspjeh kadetske košarkaške reprezentacije BiH samo još jedan od dokaza u nizu da nam trebaju kvalitetnija zakonska rješenja o sportu na državnom nivou.

Bećirović kaže da je osvajanje zlatne medalje historijski uspjeh kadetske košarkaške reprezentacije BiH, ali i cjelokupnog sporta u BiH.

“Ovo je jedan veliki uspjeh, možda i najveći u bh. sportu u novije vrijeme. Naravno, to je i povod da se otvori pitanje finansiranja sporta na državnom nivou. Nažalost, mi u BiH uvijek reagujemo sa zakašnjenjem”, navodi Bećirović uz podsjećanje da je do sada već dva puta predlagao izmjene Zakona o sportu u BiH, ali da one nisu usvojene zbog protivljenja iz RS-a.

“Između ostalog, predlagao sam da se na mnogo kvalitetniji način riješi i pitanje finansiranja sporta, nagrađivanja sportista, sportskih penzija… Taj moj prijedlog zakona dobio je opću, ali ne i entitetsku većinu i zbog toga nikada nije usvojen”, kaže Bećirović.

On podsjeća da je u tom prijedlogu zakona bilo predviđeno i uspostavljanje državne nagrade za sport.

“Evo sada kada vidimo ovaj historijski uspjeh naših mladih košarkaša vidimo koliko je ideja o uspostavljanju državne nagrade bila opravdana. Ovi momci zaslužuju da ih se nagradi, da ih nagradi država čiji dres nose i to bi izmjene zakona i omogućile. Očigledno da će trebati mnogo više strpljenja, volje i znanja da se ovakve stvari riješe”, dodaje Bećirović.

Glavna primjedba iz RS-a zbog koje nisu podržane izmjene zakona bile su, kako kaže Bećirović, sadržane u činjenici da postoji mišljenje da sport treba ostati na entitetskom nivou.

“Problem je bio to što bi sport bio riješen na državnom nivou. Predviđao sam da državna nagrada za sport nosi ime po Mirzi Delibašiću, ili da se da neko drugo ime. Iz RS-a su rekli da to ne treba riješiti na državnom nivou iako sam pokazao da slična rješenje postoje i u susjednim zemljama”, dodaje Bećirović.

Njegov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sportu u BiH, zbog entitetskog glasanja, nije usvojen u dva navrata, prije tri godine te ove godine.

Klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.