Otvoreno pismo

Denis Bećirović traži zakazivanje sjednice Doma naroda prije 1. juna

Pozivam Vas da poslušate glas javnosti i pozive međunarode zajednice i sazovete hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bismo okončali proces usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te dopune Krivičnog zakona BiH

Slika

Iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Bećirovića dostavljeno nam je otvoreno pismo upućeno predsjedavajućem Domu naroda dr. Draganu Čoviću uz zahtjev da ga proslijedimo medijima.

Pismo proslijeđujemo u integralnom tekstu:

"Otvoreno pismo predsjedavajućem Doma naroda dr. Draganu Čoviću

Poštovani kolega Čoviću,

Pozivam Vas da poslušate glas javnosti i pozive međunarode zajednice i sazovete hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bismo okončali proces usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te dopune Krivičnog zakona BiH.

Ove zakone Predstavnički dom PSBiH je usvojio, međutim da bi oni stupili na snagu moraju biti usvojeni i u Domu naroda. Naredna sjednica Doma naroda zakazana je za 6. juni, ali bi to za državu BiH i njene građane moglo biti prekasno. Komitet eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) traži od nadležnih organa vlasti da do kraja ovog mjeseca usvoje dva zakonska teksta i izbjegnu posljedice sa nesagledivim negativim djelovanjem po građane Bosne i Hercegovine. Stoga je svako odugovlačenje svojevrsno igranje ne samo sa građanima BiH nego i sa strpljenjem međunarodne zajednice.

Vjerujem, gospodine Čoviću, da ste s tim dobro upoznati, ali podsjećam da bi već narednih dana Bosna i Hercegovina mogla da se nađe pod krajnje snažnim političkim i finanisijskim pritiskom i osvane na crnoj listi zemalja kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma. Banke i druge finansijske institucije u BiH suočile bi se sa teškoćama pri transferu novca diljem svijeta a sve novčane transakcije u i izvan BiH bile bi budno praćene od strane finansijskih institucija drugih zemalja, što bi dovelo do ozbiljnih kašnjenja u novčanim transakcijama. Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake našim građanima iz inozemstva. Istovremeno, zbog kašnjenja u novčanim transakcijama, potencijalni investitori tražili bi druge destinacije za investiranje ili čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH. A, od takvog srozavanja reputacije zemlje oporavak je dugotrajan i težak.

Imajući sve ovo u vidu, pozivam Vas još jednom da shvatite ozbiljnost situacije i prije 1. juna zakažete i održite sjednicu Doma naroda i doprinesete da ova, posljednjim prirodnim nesrećama dodatno oslabljena, zemlja izbjegne nove sankcije.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma
dr. Denis Bećirović"

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.