Denis Bećirović traži implementaciju presude u predmetu „Sejdić-Finci“

Na 44. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je tražio od Denisa Zvizdića da javnosti objasni šta je Vijeće ministara BiH konkretno učinilo s ciljem realiziranja  i implementiranja presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“. Nažalost, bez obrazloženja, Zvizdić se nije ni pojavio na sjednici.

Bećirović je Parlament BiH podsjetio da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bilo zaduženo da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

U obrazloženju Bećirović je, između ostalog, naveo da u Bosni i Hercegovini ne treba vještački i parcijalno izdvajati hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje, već da treba energiju usmjeriti da se implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava jer je to obaveza države Bosne i Hercegovine kao članice Vijeća Evrope.

Protiv ovog prijedloga glasali su poslanici HDZ-a, SDS-a i SNSD-a. Između ostalog, HDZ je ovim činom konkretno pokazao da je njihova proevropska priča obična neistina i da konkretno na djelu nisu spremni podržati presude Evropskog suda za ljudska prava.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.