Denis Bećirović protiv saborovanja na etničkim linijama: Graditi međudržavne, a ne etničke odnose

Povodom rasprave o predstojećem vaskršnjem saboru Republike Srbije i bh. entiteta RS i najavljenom sastanku političkih predstavnika Bošnjaka oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.
On je na početku naveo da u trećeoj deceniji 21. stoljeća evropski i drugi narodi žive organizirani u državama.

“Bosna i Hercegovina i druge države regije treba da grade dobre međudržavne, a ne parcijalne međuetničke odnose i zato je veoma važno da se u kumunikaciji s drugim državama uvažava ta nezaobilazna i elementarna činjenica. Nikakve političke inicijative ne mogu zamijeniti suštinsku činjenicu da države egzistiraju u jasno definiranim odnosima internacionalnog ili međudržavnog prava. One su njegovi ravnopravni subjekti sa svojim organima i institucijama – to nije pojedinačno nijedan narod”, rekao je Bećirović.

Dodao je da je za političare u Bosni i Hercegovini i regiji veoma važno da razlikuju pravno-političku dimenziju odnosa između nezavisnih i internacionalno priznatih, suverenih država, od kulturno-historijske i etničko-religijske dimenzije komunikacije naroda u različitim državama.

“Odnose između država treba uređivati na način kako to priliči susjedima i državama članicama Ujedinjenih nacija, a ne na međuetničkim osnovama. Vrijeme je da svi u regiji napuste srednjovjekovne modele i otvore novu eru ravnopravne međudržavne komunikacije i saradnje koja priliči XXI. stoljeću. Nikakvi monoetnički sabori naroda ne mogu zamijeniti ulogu država i državnih organa vlasti. Sa svojim pravima, obavezama i institucijama ravnopravni subjekti u međunarodnim odnosima su isključivo države – to nije pojedinačno nijedan narod”, ističe Bećirović.

Dodaje da zato formula za budućnost nisu srpski, hrvatski, bošnjački ili neki drugi sabori, već isključivo poštivanje međunarodnog prava i međudržavna saradnja na ravnopravnim osnovama.

“Najavljeno održavanje velikog vaskršnjeg sabora Srbije i jedne administrativno- teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine predstavljalo bi podrivanje savremenog sistema UN-a i temeljnih međunarodnih načela koja reguliraju odnose među državama članicama UN-a. Naša je obaveza da se protiv toga borimo, a ne da na bilo koji način opravdavamo ovako postupanje Republike Srbije. Vrijeme je da susjedna Srbija prestane zloupotrebljavati paralelne veze s bh. entitetom RS i počne poštovati suverenitet države Bosne i Hercegovine”, zaključio je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.