Pismo podrške Doc. dr. Gorana Behmena

Denis Bećirović kao univerzitetski profesor i naučnik razumije društvene procese

Kandidatura prof. dr Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pruža priliku za izlazak iz začaranog kruga naciokratije i ulazak u savremene tokove razvoja. Njegova vizija Bosne i Hercegovine kao moderne, demokratske, ekonomski prosperitetne i socijalno pravedne države sa jasnom evropskom perspektivom, uz jačanje državotvorne svijesti kroz inkluziju uz uvažavanje svih identiteta, koji trebaju biti inkorporirani u državni identitet, predstavlja koncept koji može najuspješnije osigurati društveni i ekonomski napredak države i svih njenih građana.

Bećirovićeva istinska humanistička koncepcija državotvornosti sa fokusom na mir, pomirenje i blagostanje građana je odraz njegovog shvatanja javnog djelovanja u duhu Havelove koncepcije o društvenoj angažiranosti kao prioritetnoj akciji na zaštiti javnog interesa. U izuzetno složenim unutrašnjim i vanjskopolitičkim prilikama, od velikog je značaja, osim principijelnosti i privrženosti vrijednostima i činjenica da Bećirović kao univerzitetski profesor i naučnik razumije društvene procese i tendencije. Tako shvata suštinu odnosa i zbivanja, kako unutar zemlje, tako i na međunarodnom planu i nije podložan iluzijama, provokacijama i  manipulacijama koji za cilj imaju maskiranje realnosti i skretanje pažnje sa suštinskih pitanja. Bećirovićeva opredjeljenost za euroatlanstki put BiH je nedvosmislena, jasna i  praćena čvrstom privrženošću vrijednostima na kojima taj put počiva.

Kriza u službi etno „elita“

Nije novost da Bosna i Hercegovina dočekuje i naredne izbore u ambijentu političke krize. Hronična kriza u našoj zemlji pred svake izbore ulazi u težu „kliničku sliku“, koju obilježavaju podsticanje osjećaja ugroženosti, te razbuktavanje nacionalističke i secesionističke retorike.  Pri tome dolazi do potpirivanja strahova i predrasuda, što u društvu obilježenom historijskom traumom vodi do etničke homogenizacije i navođenja birača da na izborima glasaju za etno „elite“ koje se predstavljaju kao zaštitnici i dušebrižnici „svojih“ etničkih grupa. Svakako, riječ je o brutalnoj manipulaciji u kojoj orkestrirano učestvuje mašinerija političara, lojalnih im medija i organizacija, a sve sa ciljem očuvanja političke i ekonomske dominacije nekolicine „odabranih“ nad masom osiromašenih i obespravljenih građana. Ovaj cilj: očuvanje statusa quo, podrazumijeva nastavak urušavanja državnih institucija, jačanje nepravde  i  produbljivanje socijalnih razlika između uske grupice moćnika, koji u svakoj krizi dodatno profitiraju i mase obespravljenih, koji sve više tonu u siromaštvo.  Aktuelna kriza je, za razliku od ranijih, dodatno otežana svim posljedicama pandemije COVID-a, kao i  rata u Ukrajini. Dugotrajna blokada državnih institucija je dovela do zastoja u razvoju i reformama neophodnim ne samo za evropski put naše zemlje, već i za podizanje kvaliteta života građana. Životni standard je u padu, posebno usljed rasta  cijena hrane i energenata, koje ne prati i rast plata.

Državotvornost i humanizam kao alternativa

U takvim uslovima, od vitalne važnosti je suprotstaviti se secesionizmu jačanjem svijesti o prednostima zajedničkog života, oduprijeti se ideologiji straha i mržnje insistiranjem na podizanju standarda zaštite ljudskih prava i sloboda, voditi istrajnu borbu za pravdu, stati na put ponižavanju radnika jačanjem njihovih prava. Država mora biti u službi zaštite prava i sloboda njenih građana i unapređenja kvalitete njihovih života. Predstojeći izbori su šansa da se prekine spirala zla i daljnjeg propadanja satkana od straha, mržnje i etničke homogenizacije. Zato je potrebno birati ljude koji su posvećeni konceptu moderne, demokratske i socijalne države, u čijem će fokusu biti sloboda, jednakost, pravednost i solidarnost.  Takve države, koja će svojim žiteljima osigurati ličnu i imovinsku sigurnost, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i prosperitet.

Za Bećirovića patriotizam nije floskula već uporan rad na zaštiti interesa Bosne i Hercegovine i blagostanju njenih građana, što podrazumijeva dobro promišljene i sinhronizirane aktivnosti, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu.

On je na vlastitom primjeru pokazao da se u borbi za bolju i pravedniju državu treba izdići iznad ličnih i uskostranačkih interesa. Denis Bećirović je čovjek istinski državničkog stava, koji je u politiku uveo nove standarde, koji svojim humanističkim i državotvornim konceptom i programom nudi promjenu, pravdu,  otvorenost  i  evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.