Centar za edukaciju i istraživanje (CEI) – Dnevni list

Denis Bećirović ima najveću podršku građana

Prema istraživanju koje je proveo Centar za edukaciju i istraživanje (CEI), veliki broj glasača će tek u posljednjem tjednu izborne kampanje odlučiti za koga će glasovati. Istraživanje je provedeno tokom rujna na uzorku od 1.332 ispitanika na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Podaci su prikupljeni CATI metodom.

 

Bećirović ispred Džaferovića

Istraživanje pokazuje niz zanimljivih podataka, poput primjerice da u ovom trenutku 39,7% ispitanika koji su rekli da će glasovati još uvijek ne znaju za koga će glasovati ili ne žele reći. Preostalih 61,3% ispitanika su već odlučili kome će dati svoje povjerenje i to u sljedećem omjeru.

Za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine od Bošnjaka najviše glasova je dobio Denis Bećirović i to 18,8%, za njim slijede Šefik Džaferović sa 8,6% i Fahrudin Radončić sa 4%. Ostali kandidati imaju manje od 3%: Mirsad Hadžikadić 2,1%, Senad Šepić 1,3% i Amer Jerlagić 0,2%.

Od Hrvata najveći izgled za ulazak u Predsjedništvo BiH prema ovoj anketi ima Željko Komšić 15,1% dok njegov najveći rival Dragan Čović nema tako veliku podršku ispitanika budući je samo 6,1% izjavilo da će svoj glas dati njemu. Drugi kandidati su u zaostatku: Diana Zelenika 1,8%, Boriša Falatar 1,1 % i Jerko Ivanković Lijanović 0,6%.

Rezultati postaju još relevantniji i precizniji nakon što isključimo neodlučne ispitanike i one koji ne žele reći za koga će glasovati.

Dakle, računajući odgovore ispitanika koji su rekli da će glasovati i koji su rekli za koga će glasovati dolazimo do sljedećeg rejtinga kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

 

Bošnjaci za člana Predsjedništva BiH:

Denis Bećirović  31,2%

Šefik Džaferović 14,3%

Fahrudin Radončić 6,6%

Mirsad Hadžikadić 3,5%

Senad Šepić 2,2%

Amer Jerlagić 0,2%

0,9% ispitanika je dalo odgovor imena koja nisu ponuđena kao kandidati

 

Hrvati za člana Predsjedništva BiH:

Željko Komšić 25,1%

Dragan Čović 10,1%

Diana Zelenika 2,9 %

Boriša Falatar 1,8 %

Jerko Ivanković Lijanović 0,9%

 

Rezultati istraživanja predviđaju promjenu vlasti

Kada su u pitanju političke stranke, broj onih koji su neodlučni i ne žele kazati za koga će glasati je drastično veći od postotka za kandidate za člana Predsjedništva, odnosno 61,5%. Zbog velikog postotka neodlučnih i onih koji odbijaju da se izjasne moguća su drastična odstupanja do dana izbora.

To ostavlja veliki prostor strankama da u zadnjim danima kampanje privuku neke od neodlučnih birača i drastično promijene odnos snaga. Zanimljivo je da je situacija sa kandidatima za Predsjedništvo BiH poprilično izvjesna i da je većina ispitanika već donijela izbornu odluku.

 

Izuzimanjem neodlučnih i onih koji ne žele dati dogovor, na pitanje za koju političku stranku glasaju građani su rekli sljedeće:

SDP BiH 31,03%

SDA BiH 27,87%

HDZ BiH 12,64%

DF 7,47%

SBB 5,46%

NS 3,74 %

HDZ90 2,01%

NIP 1,72%

A-SDA 1,44%

NB 1,44%

PDA 1,15%

Liberalna stranka 1,15%

SBIH 0,86 %

BPS 0,57%

Stranka Penzionera 0,57%

NBL 0,29%

Ostale stranke 0,58%

Ponovo naglašavamo da je broj neodlučnih ispitanika i onih koji odbijaju da se izjasne za koga će glasati 61,5% što ostavlja prostor za značajnije promjene u zadnjim danima kampanje. Zbog toga je realno očekivati da će sve stranke u završnici kampanje pojačati intenzitet izbornih aktivnosti.

 

Glas za SDA, ali ne i za Džaferovića

Sukobi i raskol unutar SDA su se negativno odrazili na rezultate kako SDA, tako i na rejting Šefika Džaferovića. Samo 56,7% ispitanika koji su se izjasnili da će glasati za SDA će glasati i za Džaferovića. Najveći broj preostalih birača SDA izjavio je da će za Predsjedništvo BiH svoj glas dati Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

Za razliku od SDA, glasači SDP-a, DF-a i SBB-a čvrsto stoje uz svoje kandidate: Bećirovića, Komšića i Radončića. Stabilnu glasačku bazu unutar svoje stranke ima i Dragan Čović.

Veći problem od Džaferovića ima Boriša Falatar jer će samo 46.2% ispitanika koji će glasati za Našu stranku ujedno glasati za Falatara. Ostatak glasača NS se opredijelio za Bećirovića i Komšića.

 

Podjela glasova za članove Predsjedništva BiH razlikuje se po županijama.

BPK- Denis Bećirović prvi sa 24,1%

HNK- Dragan Čović prvi sa 25,9%

K10- Dragan Čović prvi sa 41,9%

KS- Denis Bećirović prvi sa 26,4%

PK- Dragan Čović prvi sa 11,8%

SBK- Željko Komšić prvi sa 15,6%

TK- Denis Bećirović prvi sa 29%

USK- Denis Bećirović prvi sa 15,2%

ZDK- Denis Bećirović prvi sa 20%

ZHK- Dragan Čović prvi sa 26,1%

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.