Denis Bećirović

Brčko Distrikt je grunt države Bosne i Hercegovine

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Bećirović je javno postavio pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću o nepoštivanju Konačne arbitražne odluke za Brčko distrikt.

Tom prilikom, između ostalog, istakao je da hitno treba zaustaviti nepoštivanje Konačne arbitražne odluke za Brčko Distrikt od strane pojedinih organa bh. entiteta RS i Javnog radiotelevizijskog servisa RTRS.

Također, ukazao je da je nedopustivo da Skupština Srbije u zvaničnim pravnim aktima Brčko Distrikt predstavlja kao dio RS –a i kao „zonu od velikog strateškog značaja za Srbiju“. Bećirović je rekao da je to nedopustivo i da je neshvatljivo ćutanje državnih organa naspram ovakvog ugrožavanja suvereniteta države BiH.

Oko sudbine Brčko Distrikta ne smije biti nikakvog pogađanja jer je on pod direktnim suverenitetom Bosne i Hercegovine.