Denis Bećirović: BiH je svetinja, nema ni mirnog niti bilo kakvog razlaza

Zastupnik SDP-a BiH u državnom Parlamentu i potpredsjednik ove stranke Denis Bećirović uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koji su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske Republike.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da predloženo zakonsko rješenje poštuje utvrđene presude međunarodnih sudova, te Suda BiH.

“Zakon poziva na utvrđivanje istine i pravde u BiH. Predviđeno je da se 9. januar proglasi sjećanjem na žrtve genocida koji su počinili organi RS. Razlozi za donošenje ovog zakonskog rješenja su ti da je deklaracija o proglašenju RS antiustavni čin, jer nije imala uporište u međunarodnom prosecu. Ta paradržavna tvorevina se proglasila sastavnim dijelom Srbije”, naveo je Bećirović.

On je upozorio da 9. januar predstavlja ozvaničenje zločinačke politike koja je proizvela genocid, podsjećajući da je do sada počiniocima presuđeno sa više od 1.000 godina zatvora.

“Zakon takođe treba da omogući da niko ne poistovjećuje narode sa zločincima”, dodao je Bećirović.

Deveti januar je antidejtonski i antiustavan, te jedan od najcrnjih datuma nakon Drugog svjetskog rata, smatra on.

“Međunarodna zajednica naglasila je da je neprihvatljiv, a Ustavni sud BiH donio je konačnu i i obavezujuću odluku”, podsjetio je Bećirović.

Uprkos tome, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović odlikovao je presuđene ratne zločince, a to je, naglasio je Bećirović, kršenje Dejtona.

“Zar je moguće nešto takvo u srcu Evrope? Vijeće ministara BiH treba da počne provoditi odluke Parlamenta BiH. Podsjećam da je prije dvije godine usvojen Zakon o zabrani vjerske i nacionalne mržnje”, poručio je on.
Komentarišući izjave predsjednika RS o mirnom razilaženju u BiH, Bećirović je ocijenio da se radi o prijetnjama državi BiH.

“Nema ni mirnog ni bilo kakvog razlaza. BiH je svetinja. Poručujem Dodiku da se BiH nije bojala ni kraljeva ni sultana, a najmanje njega. Ako je nije uništila četvrta vojna sila, neće ni on”, poručio je, između ostalog, Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.