Demirović: Zakon o dopuni zakona o visini stope zatezne kamate novi udar na radnike

Ibrahim Demirović, član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i član Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Banovići, smatra da Zakon o dopuni zakona o visini stope zatezne kamate predstavlja još jedan u nizu udara na radnička prava od strane Vlade Fadila Novalića i aktuelne parlamentarne većine SDA-SBB i HDZ.

„Sindikat zaposlenika RMU Banovići izražava protest protiv najnovijeg Zakona o dopuni zakona o visini stope zatezne kamate, koji je objavljen 23. decembra prošle godine u Službenim novinama FBiH.

Naime, radi se o presedanu da država i druga pravna lica sva svoja potraživanja od radnika, u slučaju kašnjenja sa plaćanjem (npr. plaćanje komunalija) po sudskim presudama obračunavaju glavnicu po kamatnoj stopi od 12 posto, a istovremeno radnicima za zaostale plate, povrede na radu (gdje radnici ostaju trajno teški invalidi), toplog obroka i svih drugih potraživanja po osnovu radnog odnosa u sudskim presudama obračunavaju glavnicu po kamatnoj stopi od 0,2 posto.

Ovim Zakonom narušena je pravna ravnoteža između javnog interesa i interesa radnika, odnosno građana. Riječ je o nepravednom položaju radnika u odnosu na državu, pravna lica i druge privredne subjekte, kao i kršenju osnovnih načela obligacionog prava.

Na ovaj način država stimuliše poslodavce da krše radnička prava, jer nema zatezne kamatne stope koja ima funkciju da prisiljava poslodavca na izvršavanje svojih obaveza. Istovremeno, poslodavcima se omogućava da rade s novčanim sredstvima radnika 10 do 15 godina, dok se ne okonča sudski spor. U prevodu rečeno, rade s novcem čija je  kamatna stopa 0,2 posto, dok je u bankama kamatna stopa na novčana sredstva i do 10 posto.

Na ovaj način poslodavci se stimulišu da ne izvršavaju svoje zakonske obaveze prema radnicima, jer im se isplati razvlačiti sudske sporove i po 10 do 15 godina, a za to vrijeme radnici trpe poniženja od strane samovolje poslodavaca, kao i od sporosti institucija u rješavanju ovakvih sporova i ovakvog diskriminirajućeg zakonskog rješenja.

Zato pozivamo sve političke subjekte u FBiH, kao i nevladine organizacije, da ustanu i zaštite radnička prava kako bi se zaustavila daljnja destrukcija radničkih prava i radničkog životnog standarda“, navodi Demirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.