Demantij na zlonamjernu izjavu Damira Džebe, poslanika HDZ-a u Skupštini HNK

Radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti i činjenice da gospodin Džeba, koji je, odnedavno u Skupštini HNK, nije u stanju sagledati realno stanje, ovim putem, ukazujem na nepobitne činjenice, vezano za neformiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Optužiti poslanika, koji se pridržava Ustava FBiH i Poslovnika o radu Skupštine HNK je, blago rečeno, i zlonamjerno i tendenciozno.

U Poslovniku Skupštine jasno piše da „ Svaki klub naroda predlaže između svojih članova jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine“ i da „ Skupština jedinstvenim glasanjem potvrđuje kandidate natpolovičnom većinom od ukupnog broja poslanika u Skupštini“.

I šta može biti sporno u ovoj ustavnoj odredbi? Naravno, za one koji poštuju Ustav apsolutno ništa, jer je ustavotvorac ovim zaštitio interese Kluba i onemogućio bilo čije uplitanje sa strane.

A upravo je ovo „ uplitanje sa strane“ i ključno, jer omogućava blokadu rada Skupštine preko dva člana rukovodstva. Vi to, gospodine Džeba jako dobro znate, a zašto je tako, pokazaće vrijeme.

Optužiti mene, u konačnici, je i politički diletantizam, Jer, ne mogu se pravila uspostavljati od prilike do prilike. Podsjetiću Vas da je ova pozicija bila upražnjena i u mandatnom periodu 2010.-2014. ,da je vlast bila uredno formirana i da nikog niste optužili za „opstruiranje uspostave vlasti u HNŽ“. Tada vam to nije smetalo ili su, možda, interesi bili drugi? A tada smo i mi bili u vlasti, bili smo dio parlamentarne većine!!!

Tačno je da smo opoziciona stranka, ali je tačno i da zamjenik predsjedavajućeg crpi legitimitet iz Kluba i da izborni rezultat sa ovim nema ništa. Tako da nemate razloga za bilo kakvu brigu, sve dok se poštuje Ustav.

Ali, očito da nemamo isti odnos prama Ustavu. Zato me i brine Vaša iznenadna briga za građane spske nacionalnosti u ovom kantonu. Podsjetiću Vas da ovdje Srbi nisu konstitutivni i da, upravo, HDZ dugi niz godina onemogućava implementaciju amandmana o konstitutivnosti. A sada, najednom, bitan potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda!!!

Za Vašu informaciju gospodine Džeba, Ustavni sud Federacije Bi H je 16.05.2018. godine donio presudu, kojom je naložio Skupštini HNK da odmah, a najkasnije u roku šest mjeseci od dana objave presude, donese amandmane na Ustav HNK i time izmjeni diskriminatorske odredbe postojećeg Ustava HNK, koje ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode. Podsjećam Vas da je krajnji rok bio 18. Januar 2019.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.