Demant: Smetaju nam i SDA-ovi i HDZ-ovi ministri jer brukaju državu

Povodom tzv. odgovora SDA, u kojem nisu demantovali niti jednu riječ iz saopštenja Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH, ovim putem demantujemo seriju neistina koje je iznijela SDA.

Prva neistina je da smo u SDP BiH izabrali hladovinu opozicije. Napominjemo da smo vlast preuzeli u kantonima u kojima živi više od polovine stanovništva FBiH, u kojim smo vlast mogli napraviti bez SDA i HDZ BiH.

SDA nam jeste nudila sve što želimo da uđemo u koaliciju sa njima i da preuzememo dio njihove bruke, poput jučerašnje na sarajevskom aerodromu. Ponudu smo odbili jer ste svojim glasanjem Draganu Čoviću dali kontrolu u Domovima naroda Parlamenta Federacije BiH i Parlamentarne skupštine BiH. S obzirom da ste HDZ-u omogućili potpunu kontrolu u procesima uspostave vlasti, nije nam na pamet palo da uz bok SDA čekamo kada će se HDZ smilovati i odobriti formiranje Vlade FBiH. Primjer DF-a koji još uvijek nema niti jednu izvršnu poziciju u vlasti FBiH je najbolji pokazatelj kako funkcionira višegodišnje koaliranje sa SDA-om i HDZ-om.

Nama jeste problem blokada Vlade FBiH i to stalno potenciramo. Tu blokadu je omogućila SDA, koja je dozvolila da HDZ koji ima manje glasova od SDP-a može blokirati Vladu FBiH.

Ponovo napominjemo da SDP nudi saradnju da se imenuje rukovodstvo entiteta i formira Vlada FBiH, kao što smo vam pomogli i 2015. godine.

Umjesto što iznosite lažne teze o nepostojećim ‘balansima’, držite se Ustava i zakona. S obzirom da veliku većinu odluka donosite jednoglasno na sjednicama Vlade FBiH, očito je da sa balansom sa HDZ-om nemate problema.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu