Širenje nacionalne mržnje i netrepeljivosti

Demant na izjavu gospodina Radića, direktora JU „Dom kulture“ Žepče

Nacionalistički čin pred kojim zastane dah, ispad koji ne može niti smije imati opravdanje.

Slika

Direktor JU „Dom kulture“ Žepče, gospodin, Mato Radić nastavlja da iznosi neistine i laži „dijeljenje fotografije spornog dokumenta je bio jedini način da pročitam tekst dokumenta“.

Teško da čovjek može ostati ravnodušan na sve što se izdešavalo na 16. sjednici Općinskog vijeća Žepče, političko licemjerstvo i bahatost su dosegli svoj vrhunac, a obični čovjek je opet izvukao deblji kraj.

Zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Žepče je prethodio „elektronski ispad“ direktora JU „Dom kulture“ Žepče. Nacionalistički čin pred kojim zastane dah, ispad koji ne može niti smije imati opravdanje.

Direktor multietničke ustanove za kulturu duševno povrijedi 10.000 građana, u ovom slučaju 10.000 Bošnjaka, a osnivač te ustanove, Općinsko vijeće Žepče  ostane nijemo -gluho?

Obrazloženje „elektronskog ispada“  je teško prihvatljivo za iole informatički pismenu osobu. Svjesno ili nesvjesno, a uvjereni smo u prvo, izlažući svoju „odbranu“gospodin Radić je iznio niz neistina i nelogičnosti koje zdrav mozak ne može da apsorbuje.

Gospodin Radić:“ Šta da kažem uovom dijelu „elektronski ispad“ kako neko kaže? U ovom dijelu ja samo mogu reći da izražavam žaljenje, u smislu ako sam nekom narušio da kažem, osjećaj, nekom Bošnjaku, da sam narušio tako nešto, ustvari, ako ga je neko pogrešno informirao i tako…“

Interpretacija njegovog ‘elektronskog ispada’ je autentična i jedinstvena jer se temelji na osnovu relevantnih pokazatelja (argumenata ) pronađenih na njegovom vlastitom facebook profilu. Shodno tome, konstatujemo da je nemoguće doći do krive interpretacije ‘elektronskog ispada’ kako to gospodin Radić želi predstaviti.

Gospodin Radić: “Žao mi je u tomsmislu ako sam ja povrijedio osjećaj nekog Bošnjaka i ako mu je prezentirano na taj način da sam ja izrazio, ili aludirao na nekakvu mržnju.“

Gospodin Radić je, dijeljenjem fotografije falsifikat dokumenta, direktno inicirao širenje nacionalne mržnje i netrepeljivosti, što potvrđuje komentar ispod fotografije „a mi njima j***** majku šteta što ih sve ne pobismo“ –  upućen od strane Ivica Lovrić.

Gospodin Radić: “Bilo mi je interesantno da ga stavim na svoj portal, na svoju stranicu, čisto da ga pročitamo čemu se radi. Doš’o je kod mene na stranicu, znači, vidjeli su ga moji prijatelji i njihovi prijatelji.“

Frapirani ovom tvrdnjom, želimo da informišemo javnost o tome da je iznesena tvrdnja gospodina Radića ujedno i vlastiti demant.

Gospodin Radić: “Doš’o je kod mene na stranicu (sporni dokument) znači, vidjeli su ga moji prijatelji i njihovi prijatelji.“

Gospodin Radić je na facebooku prijatelj sa Danijelom Jukićem sa čijeg profila je preuzeo fotografiju. Logično, nameće se pitanje -kako nije pročitao o čemu se radi u tom dokumentu na profilu Danijela Jukića kad i sam, na indirektan način, kaže da kao prijatelj Danijela Jukića ima pristup njegovim fotografijama („vidjeli su ga moji prijatelji i njihovi prijatelji“).

Gospodin Radić: “ Bilo mi je interesantno da ga stavim na svoj portal, na svoju stranicu, čisto da ga pročitamo čemu se radi.“

Postavke facebook računa su takve da ne možete podijeliti fotografiju, vijest i slično, ukoliko prethodno ne vidite o kojoj fotografiji ili vijesti je riječ. Shodno tome, dolazimo do zaključka da je gospodin Radić, itekako, vidio spornu fotografiju koju je kasnije podijelio na svom profilu.

Nevjerovatno zvuči i činjenica da su vladajuće stranke (HDZ – SDA) odlučile da zanemare ‘elektronski ispad’ već navedenog direktora,stavljajući akcenat na Izvještaj o radu „Doma kulture“ Žepče i time dale doznanja da ne mare za 10.000 poniženih i uvrijeđenih građana.

Ovom prilikom želimo ukazati na jednu jako bitnu stvar, dosta važniju od pomenutog izvještaja Doma kulture. Obični građani, njih 10.000 na području općine Žepče, ovog čovjeka više ne doživljavaju kao direktora JU „Dom kulture“ Žepče.

SDP BiH Žepče ne može niti smije odustati od borbe za običnog čovjeka, od borbe za jednakopravnost svih građana općine Žepče. Ne želimo posustati, iako to vladajući, na sve načine, pokušavaju zataškati.

Sve činimo kako bi se ovaj čin najadekvatnije sankcionisao, kako bi se ovakve i slične pojave sasjekle u korijenu i kako nikad i nikome više ne bi palo na pamet da vrijeđa nešto zbog čega smo danas tu., u svom gradu, svojoj kući i svojoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Zamislite da se ‘elektronski ispad’ gospodina Radića desio u pravno uređenoj državi. Kakve bi posljedice snosio dotični?

Na kraju, želimo da podsjetimo sve vijećnike Općinskog vijeća Žepče, bez obzira iz koje političke opcije dolazili, na njihove dužnosti i obaveze prema građanima, odnosno prema biračima koji su im ukazali povjerenje.

Općinsko vijeće Žepče funkcioniše u sastavu kojeg sugrađani općine  izglasali i zato su dužni da poštuju tu istu volju. Svaki vijećnik Općinskog vijeća  je tu zahvaljujući običnom čovjeku koji ga birao i dužan je da zastupa te interese, bez obzira na njegovu naciju, vjeru,spol, kulturu i mjesto gdje živi.

Nije li kontradiktorno to što 10.000 običnih građana želi i traži smjenu direktora JU „Dom kulture“ Žepče, a Vi, kao najviši zakonodavni organ upravljanja, odbijate da ispoštujete one zbog kojih ste upravo tu gdje jeste?

Uvažene kolege vijećnici, licemjerno nastavljate daradite protiv volje svoga naroda, tu bahatost narod će prepoznati  i znati da kazni na primjeren način.

Sliku možete pogledati ovdje.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.