Sjednica Predsjedništva

Delegati SDP BiH će tražiti smjenu rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH usvojilo je zaključak kojim poziva Vladu FBiH da, u skladu sa obrazloženjem nedavne presude Ustavnog suda o neustavnosti donošenja Zakona o radu FBiH, novi prijedlog Zakona usaglase kroz javnu raspravu u roku od 15 dana, prenosi bh. novinska agencija Patria.

SDP BiH će podržati prijedlog Zakona, koji bi uvažio amandmane koje je Klub zastupnika SDP-a predlagao na raniji prijedlog Zakona o radu FBiH, koji je sada stavljen van snage.

Zaduženi su delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrenu inicijativu za smjenu rukovodstva Doma naroda, ukoliko do prve naredne redovne sjednice sami ne podnesu ostavke. Nakon što je Ustavni sud FBiH nedvosmisleno utvrdio njihovu odgovornost za kršenje Ustava FBiH i Poslovnika o radu ovog Doma, članovi Predsjedništva su usvojili zaključak kojim se traži da rukovodstvo Doma naroda odmah podnese neopozive ostavke, jer je izgubilo svaki legitimitet da nastavi obavljati svoje dužnosti.

Predsjedništvo SDP BiH upozorava javnost na namjere Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade Republike Srpske čiji predstavnici u okviru Strukturalnog dijaloga namjeravaju kroz novi zakon o sudovima BiH ukinuti ključne državotvorne nadležnosti Suda BiH koje on ostvaruje u okviru tzv. proširene nadležnosti. Ukoliko bi se ove nadležnosti ukinule, Sud BiH bit će nepovratno urušen i bh. pravosuđe bi, de fakto, bilo podijeljeno na tri dijela.

Priče kako je formiranje Višeg suda na nivou BiH velika reforma, su ništa drugo nego paravan iza kojeg se nastoji u potpunosti urušiti nadležnost Suda BiH, a time i Tužilaštva BiH, koje svoje nadležnosti crpi upravo iz nadležnosti suda. Venecijanska komisija još 2012. godine jasno je istaknula da postojeća organizacija Suda BiH sa dvostepenim odlučivanjem unutar jednog suda uopšte nije sporna i da bi jedina racionalna reforma trebala biti uspostava Vrhovnog suda BiH.

Članovi Predsjedništva su osudili odluku većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koju čini “stabilna koalicija” SDA-HDZ-SBB, koji su u utorak usvojili izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala i odgodili njegovu primjenu do 1. jula 2017. godine. Iako je zakon usvojen i na snazi više od dvije i po godine, vladajuća koalicija novom odgodom dokazuje da im borba protiv kriminala i korupcije nije, niti će im ikada biti prioritet, a sva njihova aktivnost u borbi protiv ovih pošasti svodi se na isprazna predizborna obećanja.

Na sjednici su dogovoreni i detalji pripreme sjednice Glavnog odbora SDP BiH, koja će biti održana u Sarajevu 5. marta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.