Vlada se mora izjasniti o pregovorima sa MMF-om i Reformskoj agenci

Delegati SDP BiH će podržati Dnevni red sutrašnje sjednice Doma naroda FBiH

Klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i Klub ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, prema izjavama njihovih zastupnika, sutra bi trebali podržati najavljeni dnevni red sjednice.

Za dnevni red sjednice predloženo je 30-ak tačaka, među kojima su nacrti i prijedlozi više zakona, te odluke o kreditnom zaduženju, kao i izvještaji o radu pojedinih institucija.

S obzirom na to da se na dnevnom redu nalazi nekoliko izmjena zakona, te izvještaji, poput Izvještaja o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2014. godinu, izaslanik Kluba srpskog naroda Slaviša Šućur ne vidi razlog da dnevni red sutrašnje sjednice ne bude usvojen.

”O tome smo se složili na Kolegiju, jedino što nije prihvaćeno, a na čemu sam insistirao, je da nas Vlada FBiH informira o tijeku pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i o Reformskoj agendi. U tom smislu, zaključeno je da se Vladi uputi inicijativa da to pripremi za neku od narednih sjednica”, kazao je Šućur.

Naime, ako ga usvoji Dom naroda, Federacija bi trebala dobiti novi Zakon o privrednim društvima, jer ga je u formi prijedloga prije godinu dana usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Novi Zakon u potpunosti otklanja pravnu nesigurnost i jača konkurentnost tržišta FBiH, kao i jedinstveni ekonomski prostor u BiH, te kreira iste kriterije za registraciju i početak obavljanja djelatnosti.

Tako će pojednostavljenjem i usklađivanjem zakonskog okvira biti otklonjene postojeće prepreke u postupku upisa društava u Registar, kao i umanjeni troškovi cjelokupnog procesa, vrijeme trajanja postupka i smanjen broj neophodne dokumentacije.

”Izmjene zakona o poštanskom prometu FBiH, o čeku, o tržištu vrijednosnih papira”, rekao je izaslanik Kluba ostalih Aner Žuljević, predložene su jer se ti zakoni trebaju usuglasiti sa Zakonom o prekršajima, u smislu kaznenih odredbi.

”Većina tačaka vezana je za kreditna zaduženja, koja se tiču, između ostalog, projekta Električna distribucija BiH”, dodao je Žuljević.

Tako će se izaslanici, između ostalog, izjašnjavati o zaduženju Federacije po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i BiH za realizaciju Projekta Električna distribucija BiH (2010-0562) – Izgradnja sistema pametnih mjerenja u elektrodistribuciji u iznosu od 15 miliona eura za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.